Premijer Milanović: U vremenu krize potrebna je veća solidarnost

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_vremenu_krize_potrebna_je_veca_solidarnost.jpg

S Vladine sjednice, Saboru je danas upućen Prijedlog zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da je u vrijeme krize potrebna veća solidarnost, a mobilni operateri ostvaruju velike profite, dodavši kako to nije bio jedini motiv donošenja ove odluke. Motiv je, između ostalog, da se smanje cijene mobilnih usluga te da se mobilne operatere potakne na daljnja ulaganja u infrastrukturu i smanjenje cijena svojih usluga, rekao je premijer. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da Vlada ovim porezom planira uprihoditi 300 milijuna kuna.

Vlada je Saboru uputila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o Prijedlogu zakona o izmjenama Ovršnog zakona, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Donesena je Uredba o izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Ministar Željko Jovanović obrazložio je da je kod izbora ravnatelja osnovnih i srednjih škola nastao vakuum zbog ukidanja funkcije državnog tajnika pa će privremeno mišljenja o ravnateljima davati ministar.

Također, donesena je Uredba o Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kojom se propisuje djelokrug Ureda, unutarnje ustrojstvo, nazivi unutarnjih ustrojstvenih jedinica, način rada ureda, okvirni broj državnih službenika te druga pitanja važna za rad Ureda. Prema ovoj Uredbi i poslovi Ureda za odnose s javnošću ulaze u djelokrug poslova Ureda predsjednika Vlade.

Izmijenjena je Uredba o Carinskoj tarifi za 2012. godinu te donesena Uredba o računanju vremena u 2012. godini.

Vlada je donijela Odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije, te načinu odobravanja službenih putovanja kojom se određuju državni dužnosnici i državni službenici koji imaju pravo na korištenje službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije na teret sredstava državnoga proračuna Republike Hrvatske, te se utvrđuje način odobravanja službenih putovanja. U inozemstvu smo se nalazili u situacijama da naši državni službenici ne mogu plaćati karticom pa plaćaju gotovinom, rekao je premijer Milanović te dodao da službena kartica služi praćenju traga novca, a moderne države izbacuju gotovinsko plaćanje. Potpredsjednik Neven Mimica naglasio je da će se poslovne kartice koristiti u skladu s pravima i troškovima koji su određeni.

Rješenjem o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske u prvom tromjesečju 2012. godine, Vlada je Ministarstvu uprave odobrila iznos od 496.000,00 kuna za informatičke usluge radi provedbe državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Predsjednik Vlade i ovom je prigodom pozvao građane da se odazovu referendumu jer je to milenijsko pitanje.

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je raspravljala o kadrovskim pitanjima.



Pisane vijesti