Premijer Plenković s dobavljačima Agrokora: Od danas kreće protok robe prema dućanima

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/10 travnja/DSC_5132.JPG

Nakon sastanka s dobavljačima Agrokora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski uređenom i strukturiranom procesu izlaska iz aktualne krize, koji je praktički započeo rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu. 

„Jutros smo bili izrazito učinkoviti i brzi, a gospodin Ramljak sada ima i temeljem Rješenja Trgovačkoga suda puni mandat da djeluje kao povjerenik“, kazao je. Napomenuo je da će Ramljak danas doći u Agrokor, obaviti primopredaju i krenuti s detaljnim upoznavanjem s realnom situacijom u kompaniji. Dodao je da će u tom procesu sva saznanja koja imaju dobavljači biti vrlo korisna kako bi izvanredni povjerenik stekao cjeloviti uvid.
 
Premijer Plenković kazao je kako želi da se, nakon sastanka s bankama, dogovori doznaka svježe likvidnosti novoga novca koji će omogućiti isplatu prema dobavljačima. Među dobavljačima stvoren je konsenzus da se prioritetno doznače sredstva onim dobavljačima koji su i sami trenutno u blokadi.
„Od dobavljača očekujemo da danas tijekom dana nominiraju svoje predstavnike u privremeno vjerovničko vijeće, jednoga od strane velikih i jednoga od strane malih, odnosno OPG-ova“, kazao je.
 
Naveo je kako su dobavljači vrlo jasno artikulirali problem mjenica.
,,Jasan je stav i izvanrednoga povjerenika i Vlade, a to je da smatramo da onaj tko je bio krajnji korisnik novca, taj novac treba vratiti“, naglasio je Plenković. Dodao je da će se iskoristiti svi mehanizmi koji su na raspolaganju kako bi se na taj način riješio problem koji tišti mnoge dobavljače.
Ponovio je da će cijeli proces djelovati blagotvorno i transformirajuće na metodologiju poslovanja u Hrvatskoj.
 
U ime dobavljača govorila je Marica Vidaković iz društva Kraš. Istaknula je da dobavljači polažu veliku vjeru i nadu da će sustav profunkcionirati.
„Dogovorili smo se danas da ćemo pustiti protok roba i napuniti dućane, a pozvat ćemo i sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo sustavu omogućili da generira novi novac i počne servisirati svoje dospjele obveze“, rekla je. Odgovarajući na pitanja novinara, kazala je da će roba biti puštena jer su danas od predsjednika Vlade dobili garanciju da iza projekta stoji hrvatska Vlada.
 
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović zahvalio je Vladi koja je aktivno sudjelovala u iznalaženju rješenja za ovaj proces, kao i svim dobavljačima na strpljenju i na hrabrosti. Pozdravio je odluku Vlade o imenovanju povjerenika, ocijenivši kako pred njim nije nimalo lak zadatak jer se nalazi pred jednim od najvećih gospodarskih izazova u novijoj hrvatskoj povijesti. Dodao je kako očekuju da se sada, nakon što su deblokirani računi koncerna, deblokiraju računi svih dobavljača i da se stabilizira gospodarstvo.
„Čuvajmo hrvatske police kupujući u hrvatskim prodajnim lancima“, poručio je Burilović.
 
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić izrazio je zadovoljstvo time što su i veliki dobavljači u prioritet stavili male dobavljače, poljoprivrednike proizvođače.
„Vidjeli smo da hrvatska Vlada itekako razmišlja o obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je.
 
Odgovarajući na pitanje novinara, premijer Plenković kazao je da je ovaj slučaj prekretnica za način poslovanja i za međusobne relacije između poslovnih subjekata.

Pisane vijesti