Premijer Sanader danas na konferenciji Yalta European Strategy

Premijer Ivo Sanader stiže u četvrtak navečer u Kijev gdje će sudjelovati na konferenciji Yalta European Strategy (YES), međunarodnoj mreži utemeljenoj radi promicanja pravedne, slobodne i prosperitetne Ukrajine, zemlje kojoj je krajnji cilj članstvo u Europskoj uniji.

KIJEV, 13. srpnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader stiže u četvrtak navečer u Kijev gdje će sudjelovati na konferenciji Yalta European Strategy (YES), međunarodnoj mreži utemeljenoj radi promicanja pravedne, slobodne i prosperitetne Ukrajine, zemlje kojoj je krajnji cilj članstvo u Europskoj uniji.

YES je nezavisna organizacija, sastavljena od uglednih osoba iz ukrajinskog javnog života i svijeta, gospodarstvenika, političkih analitičara i novinara, koja uz moto da su "rasprave o novim idejama i stajalištima u samom srcu snažne i zdrave demokracije", aktivno zagovara pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso. Skupu će se obratiti i premijer Sanader, a nakon njega govorit će ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

Juščenko, koji je za predsjednika izabran u siječnju 2005. godine, ističe ukrajinske težnje prema europskim integracijama, dok je ministar vanjskih poslova Boris Tarasjuk kao mogući datum ulaska Ukrajine u punopravno članstvo u EU naveo 2015. godinu

YES ističe da Ukrajina u Rimskom sporazumu, kojim je utemeljena Unija, ima čvrsto uporište kada je riječ o članstvu u EU. Ta zemlja, s 48 milijuna stanovnika, zauzima najveći dio europskog kontinenta.

Konferencija se u petak nastavlja u Jalti, gdje će biti održane dvije plenarne sjednice. Na sjednici naslovljenoj "S one strane europske politike prema susjedima" jedan će od govornika biti hrvatski premijer.



Pisane vijesti