Premijer Sanader doputovao u službeni posjet Latviji

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Latviji na poziv svog domaćina latvijskoga premijera Aigarsa Kalvitisa.

RIGA, 5. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Latviji na poziv svog domaćina latvijskoga premijera Aigarsa Kalvitisa.

Sanader će se u utorak sastati s Kalvitisom i drugim visokim latvijskim dužnosnicima s kojima će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa između dviju zemalja, posebice na području gospodarstva, kao i o euroatlantskim integracijama. Politički odnosi između Hrvatske i Latvije su vrlo dobri, ali za njima zaostaje gospodarska suradnja.

Premijer Sanader i hrvatsko izaslanstvo, u kojem su potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec i ministar kulture Božo Biškupić, sastat će se i s latvijskom predsjednicom Vairom Vike-Freiberge te predsjednicom parlamenta Ingridom Udre.

U dosadašnjim razgovorima s hrvatskim dužnosnicima Latvija je davala punu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije. Riječ je o zemlji koja je punopravnom članicom Europske unije postala u posljednjem valu proširenja 1. svibnja 2004. godine, a članica NATO-a je od travnja iste godine. Latvija je spremna pomoći RH u procesu pristupanja u punopravno članstvo Europske unije i smatra da je Hrvatska ključ za stabilnost i demokraciju u cijeloj regiji te da je zbog toga važno njezino članstvo u EU-u i NATO-u.

Premijer Sanader posjetio je početkom studenoga ostale dvije baltičke zemlje, Estoniju i Litvu, i od najviših dužnosnika tih zemalja dobio potporu ulasku Hrvatske u EU i NATO. Obje su zemlje izrazile zadovoljstvo otvaranjem pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a i ponudile Zagrebu savjetodavnu pomoć svojih pregovarača.



Pisane vijesti