Premijer Sanader na otvorenju elektroenergetskih objekata na Krku

Trafostanicu Dunat i ostale elektroenergetske objekte u sklopu Programa Krk, u koji je uloženo 84 milijuna kuna, danas je na prigodnoj svečanosti pustio u rad predsjednik Vlade Ivo Sanader.

PUNAT , 19. lipnja 2006. (Hina) - Trafostanicu Dunat i ostale elektroenergetske objekte u sklopu Programa Krk, u koji je uloženo 84 milijuna kuna, danas je na prigodnoj svečanosti pustio u rad predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Nakon uspostave veze s HEP-ovim centrom u Rijeci, premijer Sanader naložio je uključivanje i stavljanje trafostanice Dunat pokraj Punta u pogon.

Elektroenergetski objekti Programa Krk obuhvatili su izgradnju transformatorske stanice Dunat, priključnoga dalekovoda i pripadajućih vodova. U sklopu projekta obavljena je rekonstrukcija trafostanice Krk, prijelaz mreže cijeloga otoka na srednjonaponsku razinu, te je uređen Centar daljinskog upravljanja Pogona Krk.

Na otoku je prije ostvarenja Programa Krk maksimalna potrošnja struje bila 36 megavata, te je gotovo dosegnula ukupnu instaliranu snagu od 44 megavata, što je zahtijevalo povećanje kapaciteta. Nakon završetka Programa ukupna instalirana snaga na otoku iznosi 80 megavata, što je povećanje za oko 90 posto. Izgradnja objekata trajala je oko dvije godine, radove su obavile domaće tvrtke, a instalirano je 70 posto domaće opreme.

Premijer Sanader je rekao da se tim projektom rješava napajanje južne strane otoka, ali i drugih dijelova otoka koji ima gotovo najbrži rast potrošnje struje u Hrvatskoj. Projekt će, rekao je, osigurati pouzdanu opskrbu električnom energijom i nesmetan razvoj turizma i gospodarstva. Rast potrošnje električne energije u cijeloj Hrvatskoj gotovo je dva puta veći od europskoga prosjeka, kazao je Sanader te dodao da to svjedoči o domaćem gospodarskom rastu.

Čestitajući Upravi HEP-a što uspijeva graditi nove objekte i povećavati kapacitete bez rasta cijena, Sanader je istaknuo da HEP posljednje tri godine posluje dobro i pozitivno, te da nema razloga za povećanje cijene električne energije za domaćinstva. Program Krk dio je većeg programa izgradnje i obnove elektroenergetske mreže u Primorsko-goranskoj županiji.

Nedavno je izgrađena trafostanica Sušak, a planira se izgradnja trafostanica Turnić, Pehlin i Mavrinci, novoga regionalnog dispečerskog centra, otvaranje programa prijelaza Rijeke i okolice na srednjonaponsku razinu, te gradnja elektroenergetskih objekata za potrebe autocesta Rijeka - Zagreba, te Rijeka - Žuta Lokva. Prema procjeni, ukupna je vrijednost radova za taj program 415 milijuna kuna.

Predstavnici HEP-a istaknuli su da su definirani slični programi i na područjima Splita, Dubrovnika, Zagreba i Osijeka, a do 2008. planira se završetak izgradnje četiriju novih velikih elektrana.

Svečanosti otvaranja trafostanice Dunat bili su nazočni još ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, predstavnici lokalne i područne samouprave i drugi uzvanici.



Pisane vijesti