Premijer Sanader: na proljeće 20 posto dionica HT-a na burzu

Na proljeće iduće godine Vlada će na burzi izlistati 20 posto dionica Hrvatskog telekoma (HT), najavio je na današnjoj svečanosti uvrštenja dionica Ine na Zagrebačku burzu predsjednik Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB, 1. prosinca 2006. (Hina) - Na proljeće iduće godine Vlada će na burzi izlistati 20 posto dionica Hrvatskog telekoma (HT), najavio je na današnjoj svečanosti uvrštenja dionica Ine na Zagrebačku burzu predsjednik Vlade Ivo Sanader.

"Želim odagnati sve sumnje da će se u to ići", kazao je Sanader. Naglasio je da će pripreme za javnu ponudu dionica HT-a početi uskoro, te da je listanje dionica HT-a na burzi jedan od četiri glavna cilja koja je njegova Vlada postavila na početku mandata.

Prvi je cilj bio zaduživati se na domaćem, a ne inozemnom tržištu, kako bi se smanjio udio države u vanjskom dugu, ali i ojačalo domaće tržište kapitala. Drugi cilj je bio riješiti veliku traumu hrvatskog društva od 1993. godine, odnosno naći način kako riješiti dug umirovljenicima, rekao je Sanader dodavši kako je za to "pronađen način koji neće ometati makroekonomske pokazatelje".

Premijer je također uvjeren da su umirovljenici, upravo zbog povrata duga, sudjelovali i u javnoj ponudi dionica Ine, koja je bila treći cilj Vlade.

Zahvaljujući svima koji su bili uključeni u proces javne ponude dionica Ine, Sanader je posebice izdvojio ulogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i njenog predsjednika Uprave Antu Samodola rekavši kako su "sjajno odradili svoj posao, i u slučaju preuzimanja Plive, i u slučaju Ine" te je izrazio uvjerenje da će tako biti i ubuduće.

Među ostalim, Sanader je na današnjoj svečanosti najavio i skoru prodaju 7 posto dionica Ine zaposlenicima tvrtke te podsjetio da će se za godinu dana građanima na raspolaganju biti i 'bonus' dionice Ine - na svakih deset dionica Ine koje su kupili uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost i koje ne prodaju tijekom narednih godinu dana građani će dobiti jednu dionicu besplatno.

Građani su uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost mogli kupiti dionica Ine do maksimalnog iznosa 38.000 kuna, a s obzirom na prodajnu cijenu od 1.690 kuna za dionicu za maksimalan su iznos dobili 22 dionice, što znači da sačuvaju li te dionice godinu dana mogu dobiti najviše dvije dionice besplatno.



Pisane vijesti