Premijer Sanader o rješenju pitanja granice na Muri

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je danas da je sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u vezi s rješavanjem situacije na granici uz rijeku Muru proteklih nekoliko dana intenzivno telefonski razgovarao, jer je bilo problema u provedbi zajedničke izjave koje su usvojile obje vlade.

ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je danas da je sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u vezi s rješavanjem situacije na granici uz rijeku Muru proteklih nekoliko dana intenzivno telefonski razgovarao, jer je bilo problema u provedbi zajedničke izjave koje su usvojile obje vlade.

Zajednička komisija je trebala operacionalizirati tu zajedničku izjavu i krenuti u formiranje konzorcija koji čine jedna hrvatska i jedna slovenska tvrtka da bi se i s jedne i druge strane katastarske granice nastavio graditi nasip, pojasnio je Sanader novinarima prigodom današnjeg posjeta Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD).

Najvažnije je da ljudima omogućimo zaštitu od moguće poplave Mure, rekao je Sanader napominjući da je bilo problema u radu te komisije. "Na kraju smo se premijer Janša i ja uključili u njezin rad i sinoć je taj sporazum potpisan i treba doraditi još neke tehničke detalje", rekao je Sanader.

"Nedopustivo je da na tehničkim detaljima pada odluka dviju vlada i dvaju premijera i osobno ću tražiti i od hrvatskog i slovenskog dijela komisije da se sukladno zajedničkoj izjavi i sinoć potpisanom dokumentu o izgradnji nasipa, koji precizira od koje do koje kote se grade nasipi, krene i završi taj posao", istaknuo je Sanader .

"Sve to što radimo je za dobrobit ljudi s jedne i druge strane granice, a ne prejudicira granicu", kazao je premijer Sanader podsjetivši da je još 1996. zajednička komisija usklađivala katastarske granice da ih je u velikoj mjeri i usuglasila.

"Do svega ovoga nije trebalo doći, ali učimo iz ovoga i ubuduće se treba kloniti bilo kakvih provokacija s bilo koje strane, jer je atmosfera ugrijana u Sloveniji zbog izbora i želimo je ohladiti u smislu europskog rješenja", naglasio je Sanader.



Pisane vijesti