Premijer Sanader otvorio Institut za informatičke inovacije

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Dvorcu Sveti Križ Začretje Institut za informatičke inovacije, razvojno-istraživačku ustanovu za istraživanje i širenje uporabe računalnih sustava.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE, 31. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Dvorcu Sveti Križ Začretje Institut za informatičke inovacije, razvojno-istraživačku ustanovu za istraživanje i širenje uporabe računalnih sustava.

Otvarajući Institut, premijer je čestitao sudionicima toga projekta, istaknuvši da je riječ o sjajnu i uspješnu primjeru javno-privatnog partnerstva, koje se sada prenosi i na znanost. Govorio je i o važnosti hrvatske kulturne baštine, rekavši da je obitelj Mršić Floegl svojim primjerom pokazala kako se toj baštini mogu dati novi sadržaji i kvaliteta.

Sanader je opetovao kako je Vlada odlučna da Hrvatska postane društvom i gospodarstvom znanja jer se, ustvrdio je, samo tako možemo natjecati s većim i uspješnijim europskim i svjetskim gospodarstvima.

Premijer drži osobito važnim što uspješnije spojiti znanost i gospodarstvo, u čemu pak računalne tehnologije mogu dati velik doprinos.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac podsjetio je da su današnje svečanosti prethodile dvije i pol godine sustavnoga rada, koje su, istaknuo je, širom otvorile vrata ulasku hrvatskoga privatnog sektora u znanost.

Na svečanosti je predstavljena i tvrtka "Informacijsko-komunikacijske tehnologije d. o. o.", koju su zajednički osnovali "Institut Ruđera Boškovića" (IRB) i Institut za informatičke inovacije.

Riječ je o prvom primjeru javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, odnosno o prvoj tvrtki u kojoj osnivači dijele i početna ulaganja i buduću dobit od projekata.

Institut i tvrtka smješteni su u Dvorcu Sveti Križ Začretje u vlasništvu Janka Mršića Floegela, koji je i ravnatelj Instituta i direktor tvrtke.

Mršić Floegel je podsjetio da je poticaj svemu dao projekt "jezgra zainteligentne sustave" koji se ostvaruje u sklopu programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Objasnio je da su inteligentni sustavi oni koji pokazuju svojstva ljudskog uma te da se u sklopu projekta propituju mogućnosti njihove izravne primjene i komercijalizacije u što će se pak uključiti i Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) i Poslovno-inovacijski centar Hrvatske - BICRO.

Vrijednost projekta je 2,800.000 kuna, a na njegovu provedbu potpisima su se obvezali državni tajnik za znanost Dražen Vikić Topić, ravnatelji Instituta za informatičke inovacije i IRB-a Janko Mršić Floegl i Mladen Žinić te ravnatelj HIT-a Pero Munivrana.

Govoreći o nastojanjima IRB-a da komercijalizira znanje, ravnatelj Mladen Žinić istaknuo je da su na IRB-u glavni posao u stvaranju zajedničke tvrtke s Institutom za informatičke inovacije obavili Zavod za elektroniku i Centar za informatiku.

Sudionici svečanosti, među kojima je bilo i više vladinih dužnosnika, obišli su prostorije Instituta gdje su nazočili i predstavljanju prve hrvatske internetske tražilice koju je osmislio Ivan Slapničar, profesor splitskoga Sveučilišta.



Pisane vijesti