Premijer Sanader otvorio izložbu "Splitski memento"

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je večeras u Muzeju Grada Zagreba izložbu fotografija "Splitski memento", koju prati i fotomonografija novinara Damira Šarca.

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je večeras u Muzeju Grada Zagreba izložbu fotografija "Splitski memento", koju prati i fotomonografija novinara Damira Šarca.

Izložbu je priredio splitski dnevnik "Slobodna Dalmacija" u povodu 1700. obljetnice grada Splita, a bila je otvorena u kolovozu ove godine u Splitu, te ju je do listopada vidjelo više od 40.000 posjetitelja.

Izložba sadrži stare fotografije Splita iz privatnih kolekcija, i to o događajima, osobama i gradskim lokacijama, kao i fotografije iz obiteljskih albuma te motive koji su obilježili povijest Splita.

Izražavajući zadovoljstvo što kao Splićanin u Zagrebu može otvoriti izložbu, predsjednik Vlade Ivo Sanader kazao je kako je to "izložba o Splitu kojega više nema fizički, ali ga ima u našim sjećanjima. Upravo takav Split ostaje zabilježen ovakvim fotografijama ili u ovakvim knjigama", dodao je.

Upitao se zašto je i po čemu Split toliko fascinantan, napomenuvši kako su tu fascinaciju mnogi pokušali odgonetnuti, ali nisu uspjeli. "Gradom su jednako fascinirani njegovi građani ili oni koji dođu u Split kao putnici ili turisti, a ta se slavna tradicija nastavlja i danas", kazao je premijer Sanader.

Podsjetio je kako su se brojni istaknuti povijesničari bavili Splitom, napose Anatolij Kudrijavcev koji je 1984. objavio sjajnu knjigu "Vječni Split".

Autor izložbe Damir Šarac u predgovoru fotomonografije koja je doživjela već treće izdanje, naglasio je kako je Split grad gdje se uvijek sviralo i pjevalo, gdje su odavno postojale kavane sa svim važnim novinama iz tadašnje Europe, i u čiju su luku pristizale flote svih mora.

"Grad je to kojega su projektirali veliki europski arhitekti, i koji je svom zaštitniku svetom Dujmu podigao najljepši spomenik zvonik od kamene čipke, Osobita je vrijednost Splita njegov Peristil kojega je car Dioklecijan odabrao središtem svoga carstva", rekao je.

Damir Šarac je od proljeća 2002. pa do danas prikupio više od tisuću fotografija Splita - prve od njih načinjene su oko 1870. godine, pa do onih koje su nastale kasnih 70. godina 20. stoljeća.

Izložba fotografija "Splitski memento" bit će otvorena u Muzeju Grada Zagreba do 8. siječnja iduće godine.



Pisane vijesti