Premijer Sanader počeo službeni posjet Albaniji

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak popodne u Tiranu i započeo svoj prvi službeni posjet Albaniji tijekom kojega će sa svojim domaćinima razgovarati o razvoju bilateralnih političkih odnosa, jačanju gospodarske suradnje dviju država, hrvatskoj inicijativi o širenju Srednjoeuropke zone slobodne trgovine (CEFTA) i euroatlantskim integracijama.

TIRANA, 27. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak popodne u Tiranu i započeo svoj prvi službeni posjet Albaniji tijekom kojega će sa svojim domaćinima razgovarati o razvoju bilateralnih političkih odnosa, jačanju gospodarske suradnje dviju država, hrvatskoj inicijativi o širenju Srednjoeuropke zone slobodne trgovine (CEFTA) i euroatlantskim integracijama.

Sanader se nakon ceremonije svečanog dočeka u Tirani uputio na razgovore sa svojim albanskim kolegom i domaćinom Salijem Berishom, koji će se odvijati prvo u četiri oka, a potom i uz puna državna izaslanstva. Nakon završetka susreta i tiskovne konferencije, dvojica premijera će se uputiti na forum hrvatskih i albanskih gospodarstvenika, a Sanadera će do kraja dana primiti i albanski predsjednik Alfred Moisiu.

Kako Hrvatska i Albanija nemaju otvorenih političkih pitanja, očekuje se da će Sanaderov službeni posjet Tirani biti posvećen jačanju regionalne i gospodarske suradnje, te hrvatskoj inicijativi o širenju CEFTA-e, koju je Albanija primila na znanje, ali se zasad o njoj nije službeno očitovala. Nadalje, razgovarat će se o jačanju aktivnosti unutar Jadranske povelje, kojom Hrvatska ove godine predsjedava, a Albanija je ujedno posebno zainteresirana za hrvatska europska integracijska iskustva, nakon što je nedavno parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Iako je Albanija druga najsiromašnija zemlja u Europi, svi se analitičari slažu da u njoj ima mnogo razvojnog i gospodarskog potencijala pa će razgovor o načinima unapređenja gospodarske razmjene
Hrvatske i Albanije, koja je prošle godine iznosila skromnih 22.5 milijuna dolara, dominirati forumom gospodarstvenka dviju zemalja u ponedjeljak popodne u Tirani. S hrvatske strane na forumu sudjeluju predstavnici Končara, Montmontaže, Ingre, Crosca, Chromosa, Belupa i petnaestak drugih tvrtki. Premijeri Sanader i Berisha obratit će se nazočnima na tom skupu.




Pisane vijesti