Premijer Sanader: Posjet SAD-u vrlo uspješan i koristan

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da je službeni posjet SAD-u bio izuzetno uspješan i koristan za Hrvatsku navodeći da je imao niz bilateralnih sastanaka, te govorio pred Vijećem sigurnosti i lobirao da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti.

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da je službeni posjet SAD-u bio izuzetno uspješan i koristan za Hrvatsku navodeći da je imao niz bilateralnih sastanaka, te govorio pred Vijećem sigurnosti i lobirao da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti.

Premijer Sanader je na konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon povratka iz New Yorka odgovarao i na novinarska pitanja o nesporazumu vezanom uz njegov i istodobni boravak Predsjednika Republike u SAD-u.

Nesporazuma je bilo, no oni su razriješeni i ubuduće će se izbjegavati. Dogovorili smo se da je Predsjednik Republike voditelj hrvatskog državnog izaslanstva, rekao je Sanader.

O ulozi hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Jurice u tom nesporazumu i kritici predsjednika države na njegov račun, Sanader je rekao da su nesporazumi riješeni i da veleposlanik Jurica ostaje na dužnosti.

Istaknuo je ulogu predsjednika Mesića i njegov doprinos u promidžbi Hrvatske na summitu nesvrstanih na Kubi vezano za gospodarski razvoj i nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naveo je da se u SAD-u susreo i s hrvatskim iseljenicima i da su njihove udruge pokazale veliko zanimanje za aktualne prilike u Hrvatskoj.

"Nećemo samo slati prazne pozive iseljenicima, nego želimo stvoriti uvjete da se mladi iz iseljeništva vrate u Hrvatsku i da u njoj mogu ostvariti svoje ciljeve i ambicije", poručio je Sanader.



Pisane vijesti