Premijer Sanader: Problem europskog Ustava neće se odraziti na status Hrvatske

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u ponedjeljak uvjerenost da se usklađivanje stajališta zemalja članica Europske unije oko pitanja Ustava neće odraziti na status Hrvatske i njezin put prema punopravnom članstvu u Uniji.

Goričan, 29. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u ponedjeljak uvjerenost da se usklađivanje stajališta zemalja članica Europske unije oko pitanja Ustava neće odraziti na status Hrvatske i njezin put prema punopravnom članstvu u Uniji.

"U Europi postoji ozbiljan problem da se zemlje članice, njih 25, odnosno 27 s Rumunjskom i Bugarskom, moraju dogovoriti što će biti s Ustavom EU", izjavio je premijer Sanader odgovarajući na pitanja novinara prilikom posjeta Međimurskoj županiji.

Ministri vanjskih poslova Europske unije zaključili su na neformalnom sastanku održanom u subotu i nedjelju u Klosterneuburgu kraj Beča da će 2009. biti ključna godina za europski Ustav, čime su produljili "razdoblje razmišljanja" proglašeno prije godinu dana nakon neuspjelih referenduma o Ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj.

"Uvjeren sam da će EU vrlo skoro riješiti to pitanje i prije roka koji si je zadala (2009. godina)", naglasio je Sanader.

Dodao je da neovisno o usvajanju Ustava Hrvatska ima mogućnost kroz amandmane na Sporazum iz Nice, priključiti se EU kao 28. članica. Kada ne bi bilo tako, EU sigurno ne bi s Hrvatskom započinjala pregovore, te donosila pregovarački okvir u kojem vrlo jasno i nedvosmisleno stoji da je cilj pregovaranja punopravno članstvo Hrvatske u EU, rekao je.

"Za Hrvatsku je najvažnije da završimo pregovore na kvalitetan način i nađemo dobra rješenja i nakon toga je pitanje tehnike kako će Hrvatska ući u EU", rekao je premijer Sanader.

Ustavna povelja Europske unije, koju je dosad ratificiralo 15 zemalja članica od 25 koliko je potrebno da bi stupila na snagu, ključni je dokument za, između ostaloga, daljnja širenja EU-a jer sporazum iz Nice na kojemu danas počiva zajednica ne predviđa više od 27 zemalja u Uniji što je broj koji će se upotpuniti ulaskom Rumunjske i Bugarske.



Pisane vijesti