Premijer Sanader pustio u rad plinsko polje Marica

Premijer Ivo Sanader u utorak je i službeno u rad pustio plinsko polje Marica u sjevernom Jadranu, te najavio da će osobno preuzeti nadzor nad izgradnjom magistralnog plinovoda Pula-Karlovac.

PULA, 10. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader u utorak je i službeno u rad pustio plinsko polje Marica u sjevernom Jadranu, te najavio da će osobno preuzeti nadzor nad izgradnjom magistralnog plinovoda Pula-Karlovac.
"Mislim da je riječ o projektu od državnog interesa i stavljam ga u razinu prioriteta kao što je izgradnja autoceste", izjavio je premijer na platformi Ivana A u sjevernom Jadranu s koje je u rad i službeno pustio polje Marica.


Premijer je pritom istaknuo da nije zadovoljan radom vodstva Plinacro-a, ali i da ima problema na terenu, da je bilo prijepora u općinama i gradovima oko trase plinovoda.

Sanader je najavio da će se vrlo brzo krenuti u dinamičnu realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda, da će se za tjedan, dva održat sjednica Povjerenstva za plinifikaciju, a najavljuje i jačanje aktivnosti na plinifikaciji cijele Hrvatske, kako jadranskog dijela, tako i Slavonije i Baranje.

Napominjući kako u ovom trenutku nema potpune informacije može li se plinovod Pula-Karlovac završiti do kraja ove godine, istaknuo je kako je sigurno da će biti završen do konca 2006.

Premijer je za današnjeg posjeta plinskim poljima u sjevernom Jadranu i platformi Ivana A u službeni rad pustio plinsko polje Marica, čija će godišnja proizvodnja biti oko 200 milijuna prostornih metara.

Ukupna investicija Ine i njenog talijanskog partnera ENI-ja (ranije Agip) u projekt sjevernog Jadrana je oko 640 milijuna dolara, od čega Ina sudjeluje sa oko 320 milijuna dolara.

Danas smo u fazi investiranja gotovo pola milijuna dolara dnevno, kazao je predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

INA i ENI na projektu sjevernog Jadrana surađuju od 1996. godine, putem zajedničke tvrtke INAgip, a zalihe na poljima sjevernog Jadrana procjenjuju se na 20 milijardi prostornih metara plina.

Polje Marica drugo je proizvodno polje na sjevernom Jadranu, a prvo je Ivana s koje je od 1999. do sada proizvedeno oko 3,4 milijarde prostornih metara plina.

Proizvodnja bi do kraja ove godine trebala početi s polja Ika i Ida, iduće godine i s polja Katarina, potom i Annamaria.

Krajem ove godine s plinskih polja sjevernog Jadrana moglo bi se proizvoditi 1,5 milijardi kubika plina, a kao i ulaganje i proizvodnju dijele INA i ENI.

Kako plinska polja sjevernog Jadrana još nisu plinovodom spojena s hrvatskim kopnom, i Inin dio plina s tih polja se trenutno transportira na talijansku stranu Jadrana, te plinovodom kroz Italiju i Sloveniju do Hrvatske.

Predstavnici Ine i njihovog strateškog partnera MOL-a uručili su premijeru Sanaderu svoje kartice za kupovinu goriva (sa iznosima od po 500 kuna), za koje je premijer rekao da će ih odmah dati hrvatskim braniteljima.



Pisane vijesti