Premijer Sanader: Rasprava o budućnosti EU ne ometa proces pregovora s Hrvatskom

Rasprava koju zemlje članice vode oko budućnosti EU-a i proširenja, ne ometa proces pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji je tehničke naravi, izjavio je u četvrtak u Meiseu nedaleko Bruxellesa hrvatski premijer Ivo Sanader.

MEISE, 23. ožujka 2006. (Hina) - Rasprava koju zemlje članice vode oko budućnosti EU-a i proširenja, ne ometa proces pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji je tehničke naravi, izjavio je u četvrtak u Meiseu nedaleko Bruxellesa hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Osobno držim da EU treba imati fazu refleksije kako bi razmotrila sve aspekte proširenja, ali se to ne odnosi na Hrvatsku. Držim da su to dva kompatibilna procesa, jer se pregovori vode na tehničkoj razini i ne ometaju esencijalnu raspravu između članica o budućnosti EU", izjavio je Sanader po dolasku na sastanak Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćana i narodnjaka, čiji je član i HDZ i koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. Na sastanku EPP-a sudjeluje 12 premijera članica EU-a, koji dolaze iz redova EPP-a.

Sanader je najavio da će ovaj sastanak iskoristiti kako bi zatražio potporu za Hrvatsku.

"Ovo je još jedna prigoda da s premijerima, koji dolaze iz redova EPP-a porazgovaram o problemima, koji su unutar Europske unije poznati nakon negativnog rezultata referenduma o europskom Ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj. Hrvatska je trebala započeti pregovore prije godinu dana, izgubili smo sedam mjeseci i sigurno je da će to biti jedan od argumenata s kojim ću tražiti da Hrvatska mirnim putem nastavi svoje pregovore", rekao je Sanader.

Upitan da komentira izjavu bavarskog premijera Edmunda Stoibera da EU treba povući obećanje o europskoj perspektivi zemljama jugoistočne Europe nakon ulaska Hrvatske u EU, Sanader je odgovorio: "Vidio sam njegovu izjavu koja se odnosi na Hrvatsku i nju pozdravljam, drugi dio nisam vidio i ne mogu komentirati".

Hrvatski premijer će se u četvrtak kasno popodne, prije početka proljetnog summita EU-a, sastati i s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom.



Pisane vijesti