Premijer Sanader razgovarao sa delegacijom UEFE

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je danas zadovoljstvo razgovorom sa Uefinom inspekcijom, koja od jučer boravi u Hrvatskoj.

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je danas zadovoljstvo razgovorom sa Uefinom inspekcijom, koja od jučer boravi u Hrvatskoj.

"Mi želimo zajedno s Mađarskom biti domaćini EP u nogometu 2012. Ne želim podcijeniti dosadašnje domaćine europskih prvenstava, ali uvjeren sam da ćemo ih mi u organizaciji nadmašiti. To je ujedno prilika da unaprijedimo cestovnu infrastrukturu, poboljšamo turističku ponudu, rekonstruiramo četiri stadiona, a otvorit će se i nova radna mjesta", izjavio je Sanader nakon sastanka sa Uefinom delegacijom.

Uefina inspekcija će u tri dana obići potencijalne gradove domaćine - Zagreb, Rijeku, Split i Osijek, a nakon toga će svoj rad nastaviti u Mađarskoj.

"Iako sam tek stigao iz New Yorka i prilično sam umoran, inzistirao sam na tome da budem nazočan na današnjem sastanku, jer svi moramo dati sve od sebe kako bi dobili domaćinstvo", dodao je Sanader.

Uz premijera, sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministar financija Ivan Šuker, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, te izaslanstva hrvatskog i mađarskog nogometnog saveza, na čelu sa predsjednicima saveza Vlatkom Markovićem i Istvanom Kistelekijem.

Vođa Uefine inspekcije Giorgio Marchetti zahvalio je premijeru Sanaderu na prijemu i istaknuo zadovoljstvo činjenicom što ih je ugostio u pratnji članova užeg vladinog kabineta.

"Time ste pokazali koliko vam je stalo do dobivanja domaćinstva EP 2012. Također, drago nam je čuti da će te domaćinstvo EP-a iskoristiti za unapređivanje gospodarstva, jer je to i Uefina intencija", rekao je Marchetti.

Ovom prilikom predsjednici nogometnih saveza Hrvatske i Mađarske, Vlatko Marković i Istvan Kisteleki, uručili su premijeru Sanaderu brončanu statuu koja simbolizira zajedničku kandidaturu za domaćinstvo EP 2012.

Odluku o organizatoru kontinentalnog prvenstva Europska nogometna federacija (UEFA) donijet će 8. prosinca, a kandidati su Italija, te zajednički Ukrajina i Poljska, te Mađarska i Hrvatska.

Hrvatska bi u gradnju i rekonstrukciju stadiona trebala uložiti oko 300 milijuna eura. Također, jedan od važnijih segmenata kandidature je hotelski smještaj, pa će i tu biti neophodna ulaganja. Uefa traži da gradovi domaćini osiguraju hotelski smještaj za navijače u iznosu od barem 25 posto kapaciteta stadiona. To otprilike znači da bi Osijek, u kojem se planira izgraditi stadion od 30 tisuća mjesta, trebao osigurati hotelski smještaj za 7.500 navijača. A upravo je Osijek najbolnija točka kad je u pitanju hotelski smještaj, jer u gradu postoji samo šest hotela sa ukupno 600 kreveta.

Najveće prednosti hrvatsko-mađarske kandidature su izvrsna prometna povezanost, niska razina opasnosti od terorizma, te velika podrška javnosti u obje zemlje. Najveći minusi su nedostatni smještajni kapaciteti, posebno u Osijeku i Debrecenu, te skromno tržište od samo 15 milijuna ljudi.

Prije prijema kod premijera Sanadera, Uefina inspekcija je posjetila stadion u Maksimiru, hotele Sheraton i Regent Esplanade, KD "Vatroslav Lisinski", trening centar NK Zagreb u Veslačkoj, SC Mladost, Terme Tuhelj, te SC Zaprešić. Danas će se još sastati s čelništvo hrvatskog Sabora, a nakon toga putuju u Split gdje će ih na prigodnoj večeri ugostiti gradonačelnik Zvonimir Puljić.



Pisane vijesti