Premijer Sanader s dubrovačko-neretvanskim gospodarstvenicima

Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima razgovarao je danas s gospodarstvenicima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Boravak Vlade u Dubrovniku nastavak je prakse da se sjednice održavaju izvan Zagreba jer je Hrvatska jaka koliko su jaka pojedina njena područja, rekao je premijer.

DUBROVNIK, 10. studenoga 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima razgovarao je danas s gospodarstvenicima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Boravak Vlade u Dubrovniku nastavak je prakse da se sjednice održavaju izvan Zagreba jer je Hrvatska jaka koliko su jaka pojedina njena područja, rekao je premijer.

Uvodno je na skupu govorio župan Ivo Miletić ističući potrebu da se snažnim gospodarstvom županija Dubrovačko-neretvanska vrati na poziciju koja joj objektivno i pripada.

Gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica postavila je pitanje obnove preostalih hotelskih kapaciteta na dubrovačkom području, spomeničke baštine kao i mogućnost naplate ulaznica u povijesnu jezgru turistima na brodovima kružnih putovanja.

Gospodarstvenici juga Hrvatske pitali su premijera i njegove ministre o nekoliko aktualnih tema kao što su turistička problematika, problem luke Ploče i luke Dubrovnik, o podjeli poljoprivrednog zemljišta te daljnjoj privatizaciji.

Odgovarajući na pitanja Sanader je rekao da su s Europskom bankom za obnovu i razvitak zaključeni ugovori za obnovu Dubrovačke luke od 26 milijuna eura, a za luku Ploče, za projekt tekućeg terminala 42 milijuna eura te kontejnerskog 31,7 milijuna eura.

"Nećemo dopustiti da luka Ploče padne u drugi plan, ona mora imati potporu države, a izgradnjom koridora VC koji smo već započeli u Slavoniji to će biti jedna od najperspektivnijih luka na Mediteranu, naglasio je premijer.

Kad je u pitanju naplata takse za turiste, dodao je da će se razmotriti kako je to u drugim sličnim gradovima na Mediteranu i primijeniti najbolji model.

Osobno podržavam domaće investitore rekao je govoreći o daljnjoj privatizaciji na dubrovačkom području dodavši da Hrvatska mora biti jednako otvorena i domaćem i stranom kapitalu. Među probleme s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo premijer je izdvojio rad na crno kojeg svim mjerama i aktivnostima treba sprječavati.

Osvrnuo se i na najavu povratka zakonske odredbe o 0,05 promila alkohola u krvi vozača rekavši kako se o tome razmišlja. Ako je, kao što je nedavno izjavio i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odredba od nula promila spasila i jedan ljudski život, a jest, onda se to isplatilo uvesti. Hrvatska Vlada rukovodit će se onim zakonima i svime što je dobro za sve hrvatske građane, poručio je premijer Sanader.



Pisane vijesti