Premijer Sanader u Saarbrueckenu na skupu njemačkih katolika

Hrvatska će kada odmakne u pregovorima o pristupu tražiti od Europske unije da joj se odredi datum kada će ući u članstvo, izjavio je u petak u Saarbrueckenu hrvatski premijer Ivo Sanader.

SAARBRUECKEN, 26. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska će kada odmakne u pregovorima o pristupu tražiti od Europske unije da joj se odredi datum kada će ući u članstvo, izjavio je u petak u Saarbrueckenu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Možete li zamisliti situaciju da Hrvatska završi pregovore a da nema datuma ulaska, stoga je logično da tražimo datum, naravno nakon što se ispune određeni preduvjeti. Logično je da to ne bude sada nego kada bude primjereno, kada se bude vidjelo da Hrvatska ispunjava dobar dio uvjeta, onda će doći vrijeme kada će EU reći taj datum", rekao je Sanader, koji je sudjelovao na tradicionalnom skupu njemačkih katolika, koji se održava svake druge godine.

Hrvatski premijer sudjelovao je u raspravi na temu "Susjed u nevolji - nema mira u Europi bez sigurnosti na Balkanu". Osim njega u raspravi su sudjelovali i voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack, posebeni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek i državni ministar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Gernot Erler.

Premijer Sanader je istaknuo da se odazvao pozivu organizatora, između ostalih i zastupnice Europskog parlamenta Doris Pack, "u prvom redu zato što Njemačka od 1. siječnja 2007. godine preuzima predsjedništvo EU-a i treba iskoristiti svaku priliku u Njemačkoj da se iznesu hrvatski pogledi i da pridobijemo njemački auditorij, njemačke političare i građane za potporu Hrvatskoj. Šest mjeseci njemačkog predsjedanja bitno će označiti budućnost EU-a", dodao je Sanader.

Sanader je rekao da će Hrvatska dovršiti pregovore do kraja 2008. godine. "Ne krećemo od nule, ni ova ni prethodna vlada nije gubila vrijeme, prevalili smo već dug put i spremni smo završiti pregovore o članstvu do kraja 2008. godine", rekao je u raspravi Sanader.

U sklopu skupa njemačkih katolika održano je nekoliko rasprava o najaktualnijim pitanjima današnje Europe i svijeta.

Na raspravi na temu "širenje Europe - do kojih granica", njemački savezni ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaueble rekao je da će se daljnja proširenja nakon ulaska Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, odvijati sporije nego dosad.

U četvrtak je u Saarbrueckenu bila i njemačka kancelerka Angela Merkel koja je ponovno zatražila da se u europski ustav unesu kršćanski korijeni.

Upitan da komentira tu inicijativu, premijer Sanader je rekao da to podržava. "Smatram da se Europa ne može odreći svojih judeo-kršćanskih korijena i da to treba biti spomenuto u ustavu", rekao je Sanader.

Sanader je najavio da 13. lipnja ide u posjet Njemačkoj.



Pisane vijesti