Premijer Sanader: Ulazak Hrvatske u EU u obostranom interesu

Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u utorak u pariškom Europskom domu izlaganje na temu "Europska Hrvatska" u kojem je istaknuo da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju u interesu i Zagreba i Bruxellesa.

PARIZ, 15. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u utorak u pariškom Europskom domu izlaganje na temu "Europska Hrvatska" u kojem je istaknuo da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju u interesu i Zagreba i Bruxellesa.

Sanader je u radni posjet Parizu doputovao na poziv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, s kojim se sastao ranije u utorak, a u sklopu posjeta razgovarao je i s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem.

"Hrvatska u Europsku uniju ne donosi nikakav teret koji bi tražio dodatne napore u smislu postojećih vrijednosti i standarda Unije", rekao je Sanader.

Podsjetio je da je Hrvatska uspješno provela tranzicijske reforme i da po makroekonomskim pokazateljima prednjači ne samo u odnosu na druge kandidatske zemlje, nego i u odnosu na neke zemlje koje su u Europsku uniju ušle u svibnju prošle godine.

"Hrvatska u Europsku uniju ne dolazi tražiti, već će europsko gospodarstvo s Hrvatskom dobiti dodanu vrijednost", rekao je Sanader.

Hrvatska provodi i dosljednu politiku pomirenja i poticanja društvene integracije i političke participacije nacionalnih manjina i na političkoj sceni nema isključenih, istaknuo je.

Okrenutost Hrvatske novim, europskim vrijednostima, pozitivno se odražava na cijelu regiju, ustvrdio je Sanader.

"Hrvatska je spremna dati svoj doprinos uspostavi mira i sigurnosti u regiji kao svojevrstan most između Europske unije i jugoistočne Europe", rekao je.

Sanader je naglasio da će Hrvatska nastaviti surađivati s Haškim sudom.

"Nikakva sjena neće ostati nad Hrvatskom, a naša je odgovornost samo povećana otvaranjem pristupnih pregovora", rekao je.

Otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom 3. listopada samo će ubrzati i sadržajno zaokružiti preobrazbu zemlje, kazao je Sanader.

Naglasio je da je Hrvatska spremna za pregovore i da ih namjerava zaključiti u roku 2,5 do 3 godine, te da joj je cilj da kao punopravna članica sudjeluje na idućim izborima za Europski parlament u lipnju 2009. godine.



Pisane vijesti