Premijer Sanader: Vlada samo poštuje odluke Ustavnog suda i zakone

Sadašnja hrvatska Vlada radi ono što je dužna činiti, a to je da poštuje odluke Ustavnog suda i zakone koje je donio Hrvatski sabor, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader, odgovarajući na novinarsko pitanje o sporazumu o povratu imovine Nijemcima izbjeglima u Austriju nakon II. svjetskog rata.

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Sadašnja hrvatska Vlada radi ono što je dužna činiti, a to je da poštuje odluke Ustavnog suda i zakone koje je donio Hrvatski sabor, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader, odgovarajući na novinarsko pitanje o sporazumu o povratu imovine Nijemcima izbjeglima u Austriju nakon II. svjetskog rata.

"Mislim da moja Vlada čini samo ono što treba učiniti, a to je da poštuje odluke Ustavnog suda i zakone koje je donio Hrvatski sabor", rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom irske Vlade Bertiem Ahernom odgovarajući na traženje novinara da komentira obraćanje javnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Predsjednik RH Stjepan Mesić obratio se javnosti u ponedjeljak navečer, iskazao protivljenje tom sporazumu, ocijenio ga opasnim presedanom i naglasio da bi njegova provedba mogla ugroziti funkcioniranje države.

Sanader je rekao da je Hrvatska država vladavine prava i da se zakoni moraju poštovati i ponovio je da je taj zakon donesen za vrijeme mandata prošle Vlade.

"Poznato je da je Ustavni sud donio odluku kojom se i strani državljani moraju obeštetiti za otuđenu imovinu. Mi tu odluku poštujemo jer je prethodna Vlada Ivice Račana, današnjeg čelnika najjače oporbene stranke, donijela zakon koji je u praksi kazao kako treba poštovati odluku Ustavnog suda, a to znači da treba potpisati bilateralne sporazume sa državama. Nakon toga je njegova ministrica pravosuđa napravila popis zemalja s kojima treba napraviti taj bilateralni sporazum, i isto tako je formirano povjerenstvo za pregovore koje je održalo dva kruga pregovora s Austrijom", rekao je Sanader.



Pisane vijesti