Premijer Sanader: Zbog sigurnosti zabranjeno okupljanje na Markovu trgu

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako je isključivo zbog sigurnosnih razloga donesena odluka da se broj štićenih objekata proširi na Vladu i Sabor čime bi se na Markovu trgu onemogućilo javno okupljanje.

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako je isključivo zbog sigurnosnih razloga donesena odluka da se broj štićenih objekata proširi na Vladu i Sabor čime bi se na Markovu trgu onemogućilo javno okupljanje.

Sanader je pojasnio kako "Zakon o javnom okupljanju već postoji kao i Uredba o štićenim objektima", a da je "nakon procjene sigurnosnih služba donesen zaključak da se taj broj štićenih objekata proširi i na Vladu i na Hrvatski sabor".

"To je jedini razlog zašto je zabranjeno to javno okupljanje", rekao je Sanader novinarima pred sjedištem Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Zagrebu.

"Ja sam za slobodu okupljanja, ali i za sigurnost. Ne smijemo dopustiti jedno na štetu drugoga", rekao je Sanader i dodao kako je "potrebno uskladiti jedno s drugim".

Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju izazvao je nezadovoljstvo dijela javnosti i sindikata koji su oštro prosvjedovali protiv prijedloga kojem je cilj, kako smatraju, zabraniti prosvjede na Markovu trgu.

Hrvatski sabor prošli je petak Vladin prijedlog uvrstio u dnevni red tekuće sjednice i o njemu bi trebao raspravljati ovaj tjedan.

Prijedlogom se želi dopuniti članak 11. Zakona o javnom okupljanju propisivanjem zabrane održavanja mirnog okupljanja i javnog prosvjeda u blizini štićenih objekata.

"U štićenim objektima borave i štićene osobe, primjerice predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, predsjednici ili poglavari stranih država ili vlada, predsjednici parlamenata stranih država, kao i različita izaslanstva europskih tijela i drugih međunarodnih institucija."

U obrazloženju predlagatelj upozorava kako je opravdano očekivati da održavanje prosvjeda u neposrednoj blizini štićenih objekata i osoba "može izazvati incidentne situacije", pa je onemogućivanje javnih okupljanja i mirnih prosvjeda u blizini štićenih objekata i osoba "opravdan državni interes".



Pisane vijesti