Premijerka Kosor doputovala u London na razgovore s Cameronom

LONDON, 10. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor doputovala je u petak u London gdje bi trebala razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom, prije svega o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Jadranka Kosor, čiji je ovo prvi sastanak s britanskim šefom vlade, u Downing Street stiže istovremeno kada se iz Bruxellesa očekuje vijest da je Europska komisija preporučila državama članicama zatvaranje pregovora s Hrvatskom, uz ciljani datum ulaska u Europsku uniju 1. srpnja 2013.

Kako se doznaje iz hrvatskih izvora prije sastanka s Cameronom, premijerka Kosor trebala bi telefonski razgovarati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Ovoga tjedna Kosor je izjavila da u Londonu očekuje "iznimno važan i jako dobar" razgovor s britanskim kolegom.

Taj je susret vrlo važan i zbog toga jer bi Velika Britanija trebala zajedno s ostalih 26 zemalja članica EU-a dati pristanak za zatvaranje preostala četiri poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora, budući da se takve odluke moraju donijeti konsenzusom.

Stoga bi pozitivni znakovi iz Londona mogli biti još jedan od pokazatelja da bi se pristupni pregovori mogli završiti do kraja lipnja, što iznimno podupire mađarsko predsjedništvo EU-a.



Pisane vijesti