Premijerka Kosor s optimizmom o Brammertzovu posjetu

WASHINGTON,25. svibnja 2010.(Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja boravi u službenom posjetu SAD-u, izjavila je u utorak da s optimizmom gleda na posjet glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Hrvatskoj, jer "zna što je Hrvatska napravila" i zna da "Hrvatska u potpunosti surađuje" s ICTY-jem.

"Tu sam uvijek optimistična, jer znam što Hrvatska radi i znam što je Hrvatska napravila. Znam da Hrvatska u potpunosti surađuje" s haaškim sudom, izjavila je Kosor u Washingtonu, odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara.

Istaknula je da je u Hrvatskoj obavljeno puno "teškog posla" te da je provedena sveobuhvatna administrativna istraga, uz velike uložene napore radne skupine.

Premijerka je izvijestila da će se s Brammertzom sastati čim se vrati iz SAD-a. Naglasila je da je Hrvatska učinila sve glede prijepornih dokumenata koje potražuje tužiteljstvo ICTY-ja, tzv. topničkih dnevnika iz "Oluje".

"Učinili smo sve što se tiče prijepornih dokumenata. One koje smo našli predali smo, a za one koje nismo pronašli, a ne možemo ih stvoriti, vrlo smo jasno istragama utvrdili njihov tijek. To smo vrlo jasno opisali i predali tužitelju", rekla je Kosor.

Naglasila je da je na temelju tih istraga i djelovanja radne skupine podignuto 13 optužnih prijedloga, a tri su osobe osuđene. "Mi smo tu potpuno mirni i nadam se da će to prepoznati i glavni tužitelj i zemlje koje imaju određene dvojbe. Očekujem brzo otvaranje i zatvaranje 23. poglavlja o pravosuđu, jer mi smo spremni", naglasila je Kosor.

Hrvatsku premijerku u utorak će popodne u Bijeloj kući primiti američki potpredsjednik Joe Biden. Na pitanje što očekuje od toga razgovora Kosor je kazala da očekuje "odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD-a i Hrvatske".

Najavila je da će na sastanku "zahvaliti na potpori SAD-a Hrvatskoj na putu završetka pregovora" s EU-om te na potpori za ulazak u NATO. Hrvatska je premijerka dodala da će na sastanku istaknuti želju da gospodarska suradnja sa SAD-om bude jača.



Pisane vijesti