Pridruživanje CERN-u donosi korist hrvatskom gospodarstvu i kvalitetniju budućnost građanima

  • Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/28 veljače/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na svečanom potpisivanju sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o dodjeli statusa pridružene zemlje članice.

Sporazum su potpisale glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 
U prigodnom obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo sjajnom prezentacijom u uvodnom dijelu programa, istaknuvši da je riječ samo o dijelu postignuća i ostavštine našega velikana Nikole Tesle.
 
Podsjetio je da je Tesla 1895. godine izgradio prvu hidroelektranu na Niagari, a nedugo nakon toga izgrađena je i hidroelektrana Jaruga na Krki.
 
"To nam daje ogroman ponos i uvijek lijepo sjećanje na Nikolu Teslu", naglasio je Plenković.
 
Podsjetivši na CERN-ovih 65 godina znanstvenih postignuća, predsjednik Vlade je istaknuo da su hrvatski znanstvenici, osobito s Instituta Ruđer Bošković, godinama surađivali s CERN-om, razmjenjivali iskustva, participirali u velikim znanstveno-istraživačkim međunarodnim projektima, osobito glede nuklearnih istraživanja.
 
Postupak za stjecanje pridruženoga članstva Republike Hrvatske CERN-u, premijer Plenković je ocijenio signalom odlučnosti da kao država i društvo budemo tamo gdje su oni najnapredniji, najinformiraniji, najobrazovaniji i gdje se puno ulaže u znanost, dodavši da je ovo stvar kontinuiteta, a ne pojedine političke opcije.
 
"Samo hvatanje koraka s onima koji su najbolji jamči svakom društvu, svakoj državi i svakom gospodarstvu kvalitetniju budućnost njenih građana", naglasio je.
 
Cilj Hrvatske je punopravno članstvo u CERN-u
 
Osvrnuvši se na milijun švicarskih franaka koje će Hrvatska uplaćivati CERN-u, predsjednik Vlade je naglasio da je riječ o skromnom doprinosu ovoj organizaciji.
 
"To je ulog u idući korak koji će doći kroz nekoliko godina kada se naša suradnja intenzivira i kada ćemo biti i punopravna članica CERN-a jer to mora biti jasan cilj Republike Hrvatske", istaknuo je.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je da će se vrlo brzo vidjeti koristi pridruženog članstva CERN-u na hrvatsko gospodarstvo, dodavši da živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije, kada dominiraju digitalizacija, inovacije i investicije koje jamče konkurentnost.
 
"Upravo ovakve znanstveno-istraživačke institucije trebaju nas povezati na način da koristi od tih istraživanja budu u partnerstvu s vlastima prenesena na gospodarstvo. To je taj ključni trokut u kojem se krije rješenje napretka", rekao je.
 
Posebno važnim ocijenio je što će ovo članstvo produžiti i mogućnost boravka hrvatskih studenata na CERN-u, čime će oni stjecati kvalitetna znanja i napredovati u svojim akademskim karijerama, ali i biti dio procesa koji će imati ne samo hrvatski već i europski i globalni značaj.
 
Ulaganje u znanost mora biti naš zajednički prioritet
 
Premijer je istaknuo da je Vlada u dvije i pol godine mandata, sredstvima iz državnog proračuna i europskih fondova, povećala ulaganja u znanost za 29 posto, kazavši da će se ulaganja nastaviti i da to mora biti naš zajednički prioritet.
 
Smatra da na raspolaganju imamo puno sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. "Tu želimo naglasiti da nam je bitna izvrsnost u znanosti, da naši znanstvenici budu citirani i da su predvodnici brojnih znanstvenih projekata, a 13 znanstvenih centara izvornosti je dobilo više od 370 milijuna kuna da bi upravo ostvarivali te ambicije", kazao je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade ocijenio je važnim brojne projekte i suradnju sa zemljama poput Švicarske, dodavši da je za CERN posebno bitna sinergija Švicarske i Francuske. 
 
"A mi ćemo kao Vlada i naročito cijela akademska zajednica raditi na tome da i CERN bude jedan dio mozaika u koji ulažemo, ne samo u STEM područja, već da nađemo jedan kvalitetan balans između STEM područja i društveno-humanističkih znanosti. Smatram da samo na takav način možemo cjelovito ulagati u hrvatsko obrazovanje i u hrvatsku znanost", poručio je.
 
I zato reforma obrazovnog sustava i novi kurikulumi, dodao je predsjednik Vlade, trebaju pridonijeti da naši mladi budu znatiželjni i kreativni te da imaju sva bitna temeljna znanja u ključnim područjima koja im pridonose da steknu svijest o svojem identitetu.
 
Uvjeren da će naše pridruženo članstvo pomoći da imamo nove talente i nove izvrsne znanstvenike, predsjednik Vlade Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli ovom važnom koraku za hrvatsku znanost i obrazovanje.  

U manje od dvije godine sredstva za znanost povećana za 53 milijuna kuna
 
Ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo što na ovaj veliki dan za Hrvatsku može pozdraviti sve iz kabineta jednoga genija - Nikole Tesle koji je svojim otkrićima zaista zadužio čovječanstvo. Tesla je, podsjetila je ministrica, radio na iskoracima koji su u potpunosti promijenili način života, kao kada je u CERN-u osmišljen world wide web, a takva epohalna otkrića mijenjaju gospodarstvo, društvo i dotiču se svakoga pojedinca i u takvim pothvatima, istaknula je, Hrvatska želi i mora sudjelovati.
 
"Hrvatski znanstvenici i inovatori sudjeluju u vrhunskim pothvatima i otkrićima te dobivaju brojne nagrade u svijetu što govori u prilog velikom potencijalu i talentima", rekla je ministrica te dodala kako je temeljni cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja da, u skladu s Nacionalnim planom reformi Vlade u području znanosti, potiče izvrsnost a dva preduvjeta za to su - prije svega definitivno povećanje ulaganja u znanost.
 
"S tim u vezi, u manje od dvije godine bitno su povećana sredstva u državnom proračunu za znanost za čak 53 milijuna kuna, a ugovoreno je i rekordnih više od  2,5 milijarda kuna ulaganja u znanost iz EU fondova", kazala je.
 
"CERN je i razvojna prilika da hrvatske high-tech tvrtke sudjeluju u natječajima vrijednim više od dvije milijarde kuna godišnje - od izrade dijelova potrebnih za izgradnju akceleratora i slične opreme u laboratorijima do razvoja robotike i rješenja za analize ogromnih količina podataka i umjetne inteligencije", dodala je ministrica znanosti i obrazovanja.
 
Poruku suradnje i prilike za zajednički napredak pri ulasku Hrvatske u CERN, ministrica je uputila riječima Nikole Tesle: "Iako imamo slobodu da mislimo i djelujemo, mi se držimo zajedno, poput zvijezda na nebeskom svodu s nerazdvojnim vezama. Ove veze se ne mogu vidjeti, ali ih možemo osjetiti“.




Pisane vijesti | Andrej Plenković