Prijateljstvo i turistička suradnja Bavarske i Hrvatske

Između Bavarske i Hrvatske je veliko prijateljstvo i važno je da budu zajedno u Europi gdje situacija neće biti ista zbog rata u Ukrajini, a ima i puno mogućnosti za suradnju u turizmu, poljoprivredi i drugom, poručila je bavarska ministrica Michaela Kaniber nakon razgovora s ministricom Nikolinom Brnjac u Bavarskom parlamentu. Iz Njemačke, pa tako i Bavarske, očekuje se nastavak rasta turističkog prometa, čemu doprinos ove godine daje i uvođenje eura te ulazak Hrvatske u Schengen, istaknula je ministrica Brnjac na otvaranju turističkog sajma fr.e.e u Muenchenu, na kojem je Hrvatska zemlja-partner.

Dvije ministrice sa suradnicima su razgovarale u sklopu velike promocije hrvatskog turizma ovog tjedna u Muenchenu gdje je Hrvatska i zemlja-partner na sajmu fr.e.e, a istodobno su u Bavarskom parlamentu primljeni i sinjski Alkari.

Bavarska ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Bavarske Kaniber izjavila je novinarima poslije sastanka i da dobre odnose i povezanosti Bavarske i Hrvatske potvrđuje i oko 1,7 milijuna turista koji iz Bavarske godišnje dolaze u Hrvatsku, ali i brojni hrvatski građani koji sve više i turistički i poslovno posjećuju Bavarsku.

"Čestitam ministrici Brnjac na reformama u turizmu o kojima sam čula i očekujemo da se Hrvatska i dalje razvija, kao i kvaliteta u turizmu", naglasila je Kaniber, koja predsjeda i stalnom Hrvatsko-bavarskom komisijom koja djeluje 52 godina u svim područjima, pa i u turizmu i najdugotrajniji je oblik suradnje između Hrvatske i Bavarske, kao druge po broju stanovnika (njih 13 milijuna) među svih 16 njemačkih saveznih država.

Ministrica Brnjac je nakon sastanka kazala da su razgovarale o predstojećem reformskom zakonu o turizmu, koji će uz NPOO mogućnosti uz ostalo definirati i razvoj turizma i na kontinentu i obali, kao i o i zelenoj i digitalnoj tranziciji, upravljanju turizmom, ljudskim potencijalima i suradnji u posebnim oblicima turizma.

Uz Brnjac sastanku su prisustvovali i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, koji je kazao da su se dotakli i teme još boljeg pozicioniranja hrvatskog turizma u Bavarskoj, kao i voditeljica ispostave HTZ-a u Muenchenu Nera Miličić i generalni konzul RH u Muenchenu Vladimir Duvnjak.

Iz Njemačke se očekuje nastavak rasta turističkog prometa

Iz Njemačke, pa tako i Bavarske, očekuje se nastavak rasta turističkog prometa, čemu doprinos ove godine daje i uvođenje eura te ulazak Hrvatske u Schengen, istaknula je ministrica Brnjac na otvaranju turističkog sajma fr.e.e u Muenchenu, na kojem je Hrvatska zemlja-partner.

Fr.e.e je najveći bavarski međunarodni turistički sajam za široku publiku, na kojemu se do 26. veljače očekuje oko 130 tisuća posjetitelja.

"U ovu godinu ušli smo s dvije velike novosti koje će olakšati putovanja iz Njemačke, a to je korištenje zajedničke europske valute, eura, i ulazak u schengensku zonu. To smo posebno istaknuli i kroz moto nastupa ovdje u Muenchenu – Hrvatska nikad nije bila bliže, jer smatramo da će upravo te pogodnosti dodatno potaknuti njemačke turiste na kraća putovanja izvan ljetne sezone", kazala je Brnjac na otvaranju sajma.

Dodala je da ovo predstavljanje slijedi i smjernice nove Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, jer kroz taj koncept predstavljanja se želi osigurati cjelogodišnji interes njemačkih turista za hrvatske regije i raznovrsne turističke proizvode.

Naglasila je da se dosta radi na razvoju novih proizvoda, investicijama i dodjeli sredstava za turistički nerazvijena područja te podsjetila na mjere pomoći hrvatske Vlade za turizam.

Buking u porastu

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić naglasio je da je buking iz Njemačke trenutno veći u odnosu u isto vrijeme 2019. po dvoznamenkastoj stopi, ali i da je još rano za prognoze ljeta. No, kako će biti više avio-linija, a i po istraživanjima njemačkog auto kluba ADAC-a, iz Njemačke se može očekivati ove godine puno više kratkih putovanja npr. za vikende, istaknuo je.

"Vjerujemo da će doći više njemačkih turista od lanjskih 3,5 milijuna, što je bilo i više nego rekordne 2019., a tome će uz Schengen nadamo se pomoći i promotivne kampanje na tom tržištu i suradnja s partnerima ADAC-om, ID Riva Toursom, TUI Grupom, FTI-jem i drugim. Svi oni imaju odlične najave za Hrvatske ove godine, i to ne samo za ljeto", naveo je Staničić.

Sinjski Alkari velika atrakcija u Muenchenu, Bavarci ih zovu i na Octoberfest

Više od sto sinjskih alkara i alkarskih momaka na čelu s tajnikom Alkarskog viteškog društva Sinj Ivanom Nasićem istodobno je u parlamentu primio počasni konzul RH u Passau Konrad Kobler, koji im je pričao o svemu s čime se u Bavarskoj nose, pa i o problemima malih bolnica koje žele zatvoriti te oko 30 tisuća ukrajinske djece koja su u Bavarskoj i uče njemački, za što im, kao i u cijelom sustavu obrazovanja nedostaje nastavnika.

Obratila im se i ministrica Kaniber riječima "dragi moji Sinjani, cila cvatem, srce mi kuca što ste došli na sajma fr.e.e da predstavite najljepšu zemlju na svijetu", poručujući i da će "svatko tko poštuje svoje korijene biti jači u svijetu".

Konzul Duvnjak i tajnik alkarskog društva Nasić otkrili su pak da je iz Muenchena stigla i inicijativa da Alkari sudjeluju ove godine i u povorci na Octoberfestu, o čemu će još razgovarati, a to bi bio drugi takav njihov nastup nakon 1996. kada su u tome sudjelovali.

Bogati program Hrvatske i veliko zanimanje posjetitelja na sajmu fr.e.e

Inače, drugog dana međunarodnog turističkog sajma fr.e.e na hrvatskom odnosno štandu HTZ-a sve je veća gužva, a posjetitelji oduševljeno prihvaćaju bogati program ispunjen glazbom i nastupima domaćih folkloraša iz Splitsko-dalmatinske županije, Licitarka-maskote Turističke zajednice grada Zagreba te prezentacijama autohtonog konavoskog veza i degustacija paškog sira, fritula, vina i drugog.

I na štandovima 27 izlagača iz Hrvatske su gužve, a svi oni na sajmu i dogovaraju i poslove s partnerima iz Bavarske i šire, pa tako i s predstavnicima najvećih njemačkih touroperatora i specijalista za Hrvatsku poput FTI-ja i ID Riva Toursa, koji kao i ostali imaju odlične najave za sezonu u Hrvatskoj, pri čemu svi ističu Schengen kao najveći dobitak za putovanja, ali i da cijene moraju pratiti kvalitetu.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti