Primorac za Novu TV: Revidirat ćemo rast gospodarstva na 2,8 posto, a deficit će biti smanjen na 0,3 posto BDP-a

Slika /Vijesti/2023/Listopad/11 listopada/Ministar Primorac Dnevnik Nove TV.jpg

Ministar financija Marko Primorac u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je o rebalansu proračuna, cijenama i inflaciji. Najavio je povećanje proračunskih rashoda za mirovine, obnovu od potresa, energetske i druge mjere iz petog Vladinog paketa pomoću građanima i gospodarstvu.

O najavljenom rebalansu raspravljat će se na sutrašnjoj sjednici Vlade. "Mi ćemo i 2023. povećati rashode za 1,2 milijarde eura, proračunski prihodi porast će za 1,1 milijardu eura. Nekoliko osnovnih kategorija rashoda. Za mirovine oko 340 milijuna eura, na potresu 275 milijuna, energetske mjere i ostalo iz petoga paketa 265 milijuna eura. Oko 220 milijuna eura su dodatni rashodi za plaće. I kada se sve skupa zbroji, mi ćemo revidirati i rast gospodarstva na 2,8 posto, a deficit će biti smanjen sa 0,7 na 0,3 posto BDP-a", rekao je ministar i dodao kako je udio javnog duga u BDP-u 67 posto, što je nadomak granice prema mastriškim kriterijima od 60 posto.
 
Upitan koliko je inflacija napunila državnu blagajnu ministar je kazao kako se očekuje povećanje prihoda do kraja godine od 1,1 milijardu eura do kraja godine, a rekao je kako i dalje očekuje trend pada inflacije.
 
Inflacija je prošle godine bila na 10,8 posto, a ove godine se prosječno projicira osam posto, poručio je Primorac.
 
Do kraja mjeseca o plasmanu trezorskih zapisa
 
Na pitanje vidi li ministar Primorac trend pada cijena i mimo onih 30 zamrznutih, podsjetio je na dogovor Vlade s trgovcima, kazavši kako u dućan uglavnom ide supruga koja se ne žali na cijene.
 
Do kraja listopada najavio je plan i pojašnjenje plasmana trezorskih zapisa. "Očekujemo taj plasman početkom do sredine studenoga. "Čekali smo da banke povećaju depozitne kamatne stope, one su to uglavnom učinile. Mi ćemo kamatnu stopu utvrditi na razinama koje će biti konkurentne, odnosno veće od onoga što nude komercijalne banke", poručio je Primorac.
 
Osvrnuo se na pregovore sa sindikatima javnim i državnim službi, ocijenivši da će se postići dogovor. Novi krug pregovora zakazan je za 20. listopada.
 
"Cilj nam je svima da građani imaju veće plaće što je prije moguće", ocijenio je ministar financija.
 
Izvor: Vlada / Nova TV
 

Pisane vijesti | Financije