Priopćenje sa 106. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske, izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu za praćenje financiranja novogradnje 548 u Brodogradilištu Kraljevica d.d., Kraljevica. Vlada Republike Hrvatske je na održanoj sjednici 27. studenoga 2008. godine donijela Odluku o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za praćenje financiranja novogradnje 548 u Brodogradilištu Kraljevica d.d., Kraljevica. Predmetnom Odlukom Vlada RH odobrila je izdavanje jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak ili druge poslovne banke u zemlji i/ili inozemstvu u iznosu od 13.620.000 eura, uvećano za ugovorenu kamatu. Brodogradilište Kraljevica d.d., Kraljevica izvijestila je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da je raskinula ugovor s naručiteljem Petrolmar S.p.a., Genova, Italy, te da su potpisali ugovor o gradnji s novim naručiteljem iz Nizozemske, kompanijom THEODORA TANKERS B.V.. Osim promjene naručitelja mijenja se i iznos jamastva sa 13.620.000 eura na 9.897.500 eura. Stoga, u navedenoj Odluci, od 27. studenoga 2008. godine, točka I.a) mijenja se i glasi: „jamstvo za izdavanje garancije Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugoj poslovnoj banci u zemlji i/ili inozemstvu, a prema odredbama Ugovora o gradnji, za avanse uplate kupca THEODORA TANKERS B.V., Nizozemska (Novogradnje br. 548) u iznosu od 9.897.500 eura uvećano za ugovorenu kamatu.“

Donesena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim NATO/PfP vojnim vježbama. Predmetnom Odlukom određuje se održavanje tri međunarodne NATO/PfP vojne vježbe na području Republike Hrvatske i to: „CMX 2011“ u ožujku 2011. godine, „ADRIATIC VIKING 2011“ u travnju i svibnju 2011. godine i „IMMEDIATE RESPONSE 2011“ u lipnju 2011. godine. Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovali bi i na 5 međunarodnih vojnih vježbi u inozemstvu, uz koje će sudjelovati oružane snage država članica NATO-a i država članica Partnerstva za mir. Oružane snage RH sudjelovat će na sljedećim međunarodnim NATO/PFP vojnim vježbama izvan Republike Hrvatske i to: „NOREX 2011“ u veljače 2011. godine, u Kraljevini Norveškoj i Sjedinjenim Američkim Državama, „ADRION CAX 2011“ u ožujku 2011. godine u Helenskoj Republici, „PHOENIX EXPRESS 2011“ u svibnju 2011. godine u Helenskoj Republici, „CROMINN 2011“ u svibnju i lipnju 2011. godine u SAD-u te „ADRION 2011 LIVEX/MAREX u lipnju 2011. godine u Crnoj Gori.

Nadalje, donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda te Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). Predmetnom Odlukom predlaže se u veljači 2011. godine izvršiti redovitu rotaciju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) i uputiti do 31. prosinca 2011. godine u svojstvu vojnog promatrača na godinu dana jednog pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ujedno se predlaže u ožujku 2011. godine izvršiti redovite rotacije pripadnika OS RH u Zapadnoj Sahari (MINURSO), na Cipru (UNFICYP) i Golanskoj visoravni (UNDOF), upućivanjem jednog pripadnika OS RH u svojstvu vojnog promatrača do 31. prosinca 2011. godine. Odlukom o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) predlaže se u veljači i ožujku 2011. godine izvršiti redovitu rotaciju pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) te u mirovnu operaciju u Afganistan uputiti na rok do sedam mjeseci 314 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Izmijenjena je Odluka o darovanju nekretnina Općini Brtonigla u svrhu izgradnje poduzetničke zone „Štrpe“. Točka VII. Odluke o darovanju nekretnina Općini Brtonigla u svrhu izgradnje poduzetničke zone „Štrpe“, od 11. ožujka 2010. godine, mijenja se i glasi: „Za provedbu Odluke zadužuje se Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, a ugovor o darovanju nekretnina, u ime Republike Hrvatske, potpisat će Jozo Sarač, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.“

Vlada je donijela Rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Korčule, Općinskog vijeća Hum na Sutli, Općinskog vijeća Općine Klenovnik i Općinskog vijeća Općine Saborsko, temeljem odredbe članka 84. stavka 1. točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, u Gradu Korčuli i navedenim općinama u zakonom određenom roku nije donijet proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju, pa su se stoga stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje Gradskog, odnosno Općinskog vijeća.

Isto tako, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju povjerenika Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Korčule, te povjerenika za svako od gore navedenih općinskih vijeća. Povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Korčule imenovan je Abel Brčić, Davor Krajačić imenovan je povjerenikom za Općinsko vijeće Općine Hum na Sutli, Danijel Bunić povjerenikom Općinskog vijeća Općine Klenovnik, a Tomislav Špehar povjerenikom Općinskog vijeća Općine Saborsko. Odredbom članka 86. stavka 1. točke 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, utvrđeno je da će Vlada Republike Hrvatske, kada raspusti predstavničko tijelo, imenovati povjerenika Vlade Republike Hrvatske u toj jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave. Dužnost je povjerenika osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u toj jedinici do uspostave njezinih predstavničkih tijela, a ovlast povjerenika prestaje danom konstituiranja tijela.

Iz Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu Općini Tisno odobren je iznos od 59.904,66 kuna za isplatu zakonskih zateznih kamata za razdoblje od podnošenja tužbe protiv Općine Tisno i DVD-a Tisno, od 10. rujna 2010. godine do konačne isplate dužnog iznosa 25. siječnja 2011. godine, u predmetu naknade imovinske štete obitelji Frane Lučića, prema presudi Općinskog suda u Šibeniku. Naime, Općinski sudu u Šibeniku donio je presudu temeljem koje su DVD Tisno i Općina Tisno dužni solidarno isplatiti na ime neimovinske štete obitelji Frane Lučića iznos od 1.140.000,00 kuna, te platiti sudske pristojbe za tužbu i presudu u iznosu od 3.750,00 kuna. Temeljem Rješenja Vlade u siječnju 2011. uplaćen je ukupan navedeni iznos od 1.143.750,00 kuna, a isplatom zateznih kamata podmirit će se preostali iznos dugovanja obitelji Lučić .

Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad koncertom „Vukovarski Requiem“ koji će se održati u Vukovaru, 18. studenog 2011. godine, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Pokrenut je postupak za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o suradnji u zaštiti prijevoza novca i drugih vrijednosti. Sklapanjem Sporazuma ove dvije zemlje žele na prikladan način urediti pitanja međusobne suradnje na tom području, a Sporazum predstavlja međunarodni okvir za ostvarivanje suradnje dviju država i njihovih nadležnih tijela pri obavljanju zaštite prijevoza novca i drugih vrijednosti.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energijom.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Memorandumom o suglasnosti i održivosti uspostavljene mreže suradnje između jedinica granične policije na graničnim prijelazima međunarodnih zračnih luka u državama članicama MARRI-a. Svrha ovog Memoranduma o suglasnosti je uspostaviti učinkovit i održiv mehanizam za djelovanje uspostavljene mreže suradnje između graničnih policija na međunarodnim zračnim graničnim prijelazima između država članica MARRI-a.

Vlada je razriješila Zlatka Ivaniša, dosadašnjeg vršitelja dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ga je temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju imenovala direktorom Fonda.

Vlada je razriješila dužnosti dosadašnju članicu Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vesnu Vuković te je novom članicom navedenog Povjerenstva imenovala Dunju Sičaju kao predstavnicu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.



Pisane vijesti | Priopćenja