Priopćenje sa 11. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske odobrila je sredstva u iznosu od milijun kuna, na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2009. godinu, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kako bi se pomoglo pri saniranju posljedica elementarne nepogode, u Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Kuli Norinskoj, Zažablju i Slivnom.

Vlada je dala suglasnost društvu Hrvatske autoceste d.o.o. i društvu Autocesta Rijeka Zagreb d.d., za kreditno zaduženje na inozemnom tržištu u iznosu od 100 milijuna te 135 milijuna EUR, a radi financiranja poslovanja tih društava. Vlada je također dala državna jamstva za ta kreditna zaduženja.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji na području obrade zahtjeva za izdavanje vize za ulazak u RH, u veleposlanstvu Republike Mađarske u Republici Moldovi. Prema ovoj Odluci, Mađarska bi zastupala Republiku Hrvatsku isključivo pri zaprimanju, evidentiranju i prosljeđivanju zahtjeva za izdavanje vize i osigurala tehničku pomoć hrvatskom konzulu pri dolascima u Kišinjev. Naime, u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Mađarske uočena je svrhovitost jačanja i produbljivanja suradnje u području vanjskih poslova, a osobito u području konzularnih djelatnosti. Sklapanje ovakvog Sporazuma stvorilo bi osnovu za nastavak i daljnje razvijanje suradnje između konzularnih službi dviju zemalja. Ovaj bi Sporazum također pojednostavio uvjete putovanja državljana Republike Moldove u Hrvatsku i tako stvorio osnovu za daljnje razvijanje bilateralnih odnosa. Riječ je o prvom Sporazumu ovakve vrste koji Republika Hrvatska sklapa s jednom članicom Europske unije.

Vlada je danas prihvatila i Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske zajednice o sudjelovanju Republike Hrvatske u radu Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Sporazum će, u ime Vlade Republike Hrvatske, potpisati izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama, sa sjedištem u Bruxellesu.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2008. godinu, kao i Izvješće o radu Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije u 2008. godini, s Planom rada za 2009. godinu.

Temeljem Zakona o postupku primopredaje vlasti, kojim su dužnosnici u roku 60 dana od dana izbora nove Vlade dužni staviti mandate na raspolaganje, na današnjoj je sjednici razriješeno i imenovano više državnih dužnosnika u tijelima državne uprave te državnim agencijama.
Vlada je na prijedlog predstojnika Ureda za suzbijanje opojnih droga razriješila dosadašnjeg člana Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Daria Dasovića, te imenovala Milijana Brkića novim članom.


Na prijedlog ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dosadašnje dužnosti člana Skupštine Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, koji predstavlja Republiku Hrvatsku, razriješen je prof. dr. sc. Dragan Primorac, a na to je mjesto imenovan dr. sc. Radovan Fuchs.

Vlada je predložila Nadzornom odboru Zrakoplovno tehničkog centra d.d. razrješenje predsjednika Uprave Branka Radoševića, te člana Zdravka Jakopa, te je istodobno predložila Nadzornom odboru da se Zdravka Jakopa imenuje predsjednikom Uprave.

Na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Skupštini Hrvatskih šuma predlaže se opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora mr. sc. Božidara Pankretića, te imenovanje nove članice Silvie Cikoš. Također, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, predloženo je razrješenje mr. sc. Božidara Pankretića dužnosti člana Uprave Hrvatskih voda, a na to se mjesto predlaže imenovane Željke Gudelj Velaga.



Pisane vijesti | Priopćenja