Priopćenje sa 118. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 118. sjednice, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), koje će se održati 7. i 8. listopada 2013. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor. Također, prihvaćeno je Izvješće o prijedlogu stajališta za Vijeće za opće poslove (GAC).

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora te su odobrena sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2013. godinu, za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ove točke u cijelosti.

Vlada se očitovala Ustavnom sudu o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Također, Vlada se očitovala o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 38. stavka 2. točke g) Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Vlada se očitovala i o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske pojedinih odredbi Zakona o javnom bilježništvu. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici razriješila pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode Maria Obrdalja, na osobni zahtjev.

Do provedbe javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci, Mandici Zvirotić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Opozvan je dosadašnji zamjenik predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću Alen Leverić, te imenovana nova zamjenica predstavnika Senada Dürrigl.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se Nadzornom odboru Hrvatske elektroprivrede d.d. imenovanje člana Uprave mr.sc. Željka Štromara.

Također, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Lučke uprave Šibenik Janes Lakoš, a imenovan novi član mr.sc. Robert Baljkas.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru društva Odašiljači i veze d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Mladena Malića te člana Uprave Aleksandra Goluba, radi odlaska na novu dužnost, te imenovanje Aleksandra Goluba novim predsjednikom Uprave.

Sukladno Odluci o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine (Narodne novine, 86/2013), razriješeni su dosadašnji predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Povjerenstva mr.sc. Neven Mimica, Veljko Kajtazi, dr.sc. Vesna Batestić Kos, Stanko Janić, Anica Ježić, Ivana Jakir Bajo, Ines Krajčak, Gordan Markotić, Iva Rašić, Gordana Ruklić, Danijel Meštrić, Tihomira Ivanda, Ankica Nježić, Čedomir Višnjić, mr.sc. Branko Sočanac, Kristina Alerić, Matija Posavec, Ružica Gverieri, Elizabeta Knorr, Franjo Bukal, Nura Ismailovski, Neđatin Kamberovski, Mirela Beko, Sanela Balog, Mario Balog, Franjo Horvat, Jasmina Salihi, Etem Fazli i Mario Horat. Milanka Opačić imenovana je novom predsjednicom Povjerenstva, kao potpredsjednik Vlade kojeg odredi Vlada, a Veljko Kajtazi imenovan je novim zamjenikom predsjednice, koji je po položaju zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru. Imenovani su i novi članovi, koji su predstavnici nadležnih ministarstava i predstavnici romske nacionalne manjine, koji se predlažu temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, a to su: Venko Ćurlin, mr.sc. Iva Prpić, mr.sc. Željko Uhlir, Ivo Afrić, Ankica Nježić, Tatjana Dalić, mr. sc. Branko Sočanac, Nura Ismailovski, Ramiza Memedi, Nataša Avdagić, Duško Kostić, Siniša Senad Musić, Ćazim Haliti i Željko Ivanišević.

Radovan Tatalović razriješen je dužnosti člana Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga te je Renata Šoher imenovana novom članicom, kao predstavnik Ministarstva pravosuđa.



Pisane vijesti | Priopćenja