Priopćenje sa 124. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojena je Informacija o rezultatima sedmog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, održanog 19. travnja 2011. godine u Bruxellesu. Sastanak je pružio pregled aktualnih odnosa Republike Hrvatske i Europske unije u svim područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU i država članica. Na sastanku se raspravljalo o sljedećim tematskim cjelinama: političkim kriterijima, ekonomskim kriterijima, provedbi SSP-a i usklađivanju zakonodavstva RH s pravnom stečevinom Europske unije, pristupnoj strategiji i Izvještaju o napretku EK, bilateralnim odnosima u sklopu SSP-a i općim pitanjima. Vijeće je pozitivno ocijenilo sveukupni napredak u provedbi SSP-a te usklađivanje s pravnom stečevinom u poglavljima pregovora te izrazilo uvjerenje da će Hrvatska u vrlo skorom roku završiti pregovore i postati 28. članica Europske unije.

Usvojeno je Izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja 33. „Financijske i proračunske odredbe“ s Prijedlogom predmetnog Izvješća. Navedeno Izvješće je završno, sveobuhvatno Izvješće koje pokazuje sve aktivnosti i mjere koje je Hrvatska poduzela s ciljem ispunjavanja obveza koje proizlaze iz Pregovaračkog stajališta Republike Hrvatske i Zajedničkog stajališta EU za poglavlje 33., uključujući i utvrđeno mjerilo za zatvaranje poglavlja.

Hrvatskom saboru upućeno je mišljenje o Prijedlogu odluke o osnivanju Odbora za Nagradu za promicanje prava djeteta, koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Odbor za obitelj, mladež i šport u Hrvatskom saboru, aktom od 10. ožujka 2011. godine. Vlada Republike Hrvatske nema primjedbi na navedeni Prijedlog.

Vlada je prihvatila Šesto izvješće o napretku u provedbi Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. godine. U navedenom razdoblju Ured za sprječavanje pranja novca, kao financijsko-obavještajna jedinica, otvorio je 129 predmeta u kojima su analitički obrađene sumnjive transakcije, zaprimljene od banaka i drugih obveznika, s ciljem otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma. Nakon analitičke obrade sumnjivih transakcija, Ured je u 74 slučaja ocijenio da postoji određena sumnja na pranje novca i financiranje terorizma, te je iste proslijedio nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje, od toga 70 slučajeva sa sumnjom na pranje novca i 4 slučaja sa sumnjom na financiranje terorizma. Ured je u okviru Izvješća analitički obradio ukupno 921 transakcija vezanih za 360 sudionika, od toga 247 fizičkih osoba i 113 pravnih osoba.

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2010. godinu, s Izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2010. godinu. Članstvom u NATO-u Republika Hrvatska stekla je jamstva solidarne kolektivne obrane, čime je bitno povećana njezina sigurnost u odnosu na prijetnju vojnom silom, kako u funkciji odvraćanja, tako i u funkciji eventualnog odgovora na prijetnju. Težište u 2010. godini bilo je na preispitivanju stanja obrambenih sposobnosti kako bi se utvrdile potrebe i daljnji putovi transformacije obrambenog sustava. Pokrenuta je provedba procesa izrade Strateškog pregleda obrane. Težište aktivnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske bilo je usmjereno na dostizanje i održavanje potrebne razine spremnosti za provedbu zadaća, dostizanje odgovarajuće interoperabilnosti sa saveznicima te razvoj sposobnosti u funkciji djelovanja u obrambenim mehanizmima NATO-a i EU-a. Tijekom 2010. godine Republika Hrvatska je aktivno sudjelovala u 11 međunarodnih mirovnih misija i operacija UN-a, NATO-a i EU-a u kojima je po rotaciji prosječno sudjelovalo 430 pripadnika OS-a. U području opremanja i modernizacije nastavljeno je s opremanjem postrojbi domaćom jurišnom puškom, proizvodnjom baznih oklopnih vozila pješaštva, nabavljene su određene vrste osobne borbene i zaštitne opreme.

Donesena ja Uredba o kriterijima za odabir, mjerama za zaštitu te načinu označavanja vojnih i drugih objekata posebno važnih za obranu. Uredba se predlaže donijeti temeljem članka 124. stavka 4. Zakona o obrani i njome bi se stavio izvan snage Pravilnik o kriterijima za određivanje i zaštitu objekta posebno značajnih za obranu zemlje, koji sada uređuje predmetno područje. Uredbu je potrebno donijeti radi usklađivanja s odredbama Zakona o obrani, ali i radi izmjene kriterija za odabir vojnih i drugih objekata koje treba prilagoditi novim okolnostima nastalim ulaskom Republike Hrvatske u NATO.

Daje se suglasnost Gradu Novalji za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u iznosu od 4.000.000,00 kuna, s valutnom klauzulom u EUR, na rok otplate od 10 godina, bez počeka, uz promjenjivu kamatnu stopu u iznosu tromjesečnog EURIBOR-a + 3,10 p.p. godišnje i uz naknadu za obradu zahtjeva od 4.000,00 kuna. Sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Novalje o zaduživanju kod Privredne banke Zagreb d.d. za financiranje započetog projekta „Uređenje Trga Bazilike i dijela Trga Loža u Novalji“, od 7. ožujka 2011. godine, sredstva će se koristiti za financiranje započetog projekta „Uređenje Trga Bazilike i dijela Trga Loža u Novalji“.

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja gospodarskih subjekata i Programu kreditiranja razvitka gospodarske djelatnosti, društvu Varteks d.d., Varaždin, na način da se utvrđuje rok vraćanja kredita 30. rujna 2016. godine.

Daje se suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. godini, u ukupnom iznosu do 4.340.000,00 kuna, za kapitalni projekt izgradnje građevine Područne škole Podcrkavlje Osnovne škole Blaža Tadijanovića, Slavonski Brod.

Nadalje, donesena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice. Predmetnom Odlukom odobrava se Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva da izvrši obnavljanje strateških robnih zaliha u količini od 3.237.716 kilograma. Obnavljanje pšenice izvršit će tvrtka Slavonija Nova d.d., Županja, na način da se rok za povrat pšenice u omjeru 1:1 izvrši najkasnije do 15. kolovoza 2011. godine. Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvu za robne zalihe, obratila se tvrtka Slavonija Nova d.d., Županja, sa zamolbom za obnavljanje strateških robnih zaliha pšenice. Svoj zahtjev za obnavljanjem tvrtka obrazlaže nedostatnim količinama i visokim cijenama pšenice na domaćem i stranom tržištu uzrokovano smanjenim prinosima u žetvi 2010. godine uslijed vremenskih poremećaja tijekom zriobe i same žetve.

Vlada Republike Hrvatske suglasna je da se portret bana Ignjata Gyulaia dade u trajni posjed Hrvatskom povijesnom muzeju, te da se pripoji muzejskoj građi, Zbirci slika, grafika i skulptura Hrvatskog povijesnog muzeja.

Donesena je Odluka o donaciji oružja Islamskoj Republici Afganistan za potrebe opremanja afganistanskih snaga sigurnosti. U svrhu potpore napora međunarodne zajednice u uspostavi i izgradnji mira i stabilnosti u Islamskoj Republici Afganistan, Republika Hrvatska donira Islamskoj Republici Afganistan 15000 komada pušaka i 300 komada netrzajnih topova za potrebe opremanja afganistanskih snaga sigurnosti. Za provedbu ove Odluke zadužuje se Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Vlada je donijela Prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR). Sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama u skladu je sa strateškim opredjeljenjem Republike Hrvatske, čime se naša država svrstava među odgovorne članice međunarodne zajednice koje su spremne preuzeti svoj dio tereta opće sigurnosti. Hrvatska snažno podupire napore NATO-a čiji je cilj održavanje sigurnosti na Kosovu.

Dana je suglasnost ministru pravosuđa za podnošenje pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju Zahtjeva za pristup sudu u svojstvu prijatelja suda u predmetu protiv Gotovine, Čermaka i Markača.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu Općini Jasenovac odobren je iznos od 150.000,00 kuna za redovno izvršavanje funkcija iz djelokruga Općine.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za zaklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji na području obrane. Glavni cilj sklapanja ovog Sporazuma je nastavljanje i intenziviranje obrambene suradnje između Republike Hrvatske i bosne i Hercegovine na područjima na kojima se ona može konkretizirati kroz posjete predstavnika ministarstava, radnih skupina, sudjelovanja na vježbama, konferencijama, seminarima, sastancima, kroz izobrazbu, razmjenu iskustava i konzultacije kao i na druge načine o kojima se stranke dogovore.

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o policijskoj suradnji. Cilj je suradnje uskladiti djelovanja u borbi protiv međunarodnog kriminala.



Pisane vijesti | Priopćenja