Priopćenje sa 131. sjednice Vlade RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno je Treće izvješće o provedbi Implementacijskog plana za Direktivu 2006/123/EZ o uslugama na unutarnjem tržištu (EU). Republika Hrvatska je poduzela niz aktivnosti u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa zahtjevima pravne stečevine Europske unije, a slijedom obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u svrhu ispunjavanja mjerila za zatvaranje Poglavlja 3., Pravo poslovnog nastanka i sloboda pružanja usluga. Jedna od obveza bila je i donošenje akcijskog plana za implementaciju Direktive 2006/123/EZ o uslugama na unutarnjem tržištu. Predmetno Izvješće sadrži dva dijela. Prvi dio sadrži popis svih aktivnosti koje će Republika Hrvatska poduzeti do pristupanja u EU, kako bi bila spremna u potpunosti primjenjivati spomenutu Direktivu. Drugi dio sadrži popis svih analiziranih propisa, odnosno odredbi u propisima koje predstavljaju mjere suprotne odredbama predmetne Direktive. Te se mjere uklanjaju ili usklađuju s odredbama predmetne Direktive, sukladno zadanim rokovima. Isto tako, drugi dio sadrži i popis svih propisa za koje je, nakon analize, utvrđeno da ne sadrže odredbe koje su u suprotnosti s odredbama spomenute Direktive. Treće izvješće o provedbi Implementacijskog plana dostavit će se Europskoj komisiji na uvid.

Prihvaćena je Analiza turističke godine 2010. Predmetna Analiza obuhvaća izvješće o provedenim aktivnostima na pripremi turističke 2010., kroz promociju i tržišne aktivnosti, kroz mjere i aktivnosti ministarstava i drugih državnih organizacija, kao i provedene pripreme u hotelskim i drugim tvrtkama. Analiza turističke godine 2010. sadržava i podatke o ostvarenim rezultatima u turističkoj 2010. godini. Tako je u 2010. godini povećan broj turista za 1,4% u odnosu na isto razdoblje u 2009. godini, pri čemu je rast broja stranih turista iznosio 3%, dok domaći turisti bilježe pad od 2%. Broj smještajnih kapaciteta je na razini prošle godine. Promatrano regionalno najveći rast turističkog prometa ostvarila je Šibensko-kninska županija, a slijede i ostale morske županije. Najveći broj noćenja ostvareno je u privatnom smještaju, koji je u odnosu na godinu prije ostvario porast od 3,2%.

Također, prihvaćen je Program pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku godinu 2011. Predmetni Program sadrži pregled mjera i aktivnosti ministarstava i drugih državnih organizacija, te županija, lokalne uprave i samouprave i turističkih zajednica radi pripreme turističke 2011. godine, a polazeći od osnovnih ciljeva razvoja turizma u 2010. godini. Za poboljšanje konkurentnosti i položaja na međunarodnom turističkom tržištu provodit će se intenzivne promotivne i druge tržišne aktivnosti, aktivnosti za poboljšanje sadržaja i kvalitete smještajne i ukupne turističke ponude, te aktivnosti za poboljšanje krupne (posebice prometne) i komunalne infrastrukture.

Donesena je Odluka o osnivanju Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke godine. Radi koordinacije aktivnosti i praćenja pripreme turističke godine 2011. godine osniva se predmetno Povjerenstvo, čiji članovi nadziru i odgovorni su za Provedbu Programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku sezonu 2011., te su dužni Vladi Republike Hrvatske podnijeti izvješće o svom radu.

Prihvaćeno je Izvješće o aktivnostima na uspostavi Nacionalne infrastrukture prostornih podataka u 2010. godini. Nacionalna infrastruktura prostornih podataka predstavlja skup mjera, normi, specifikacija i servisa koji ima za cilj, u okviru uspostave e-Vlade, omogućiti učinkovito prikupljanje, vođenje, razmjenu i korištenje georeferenciranih prostornih podataka određenih Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina.

Vlada Republike Hrvatske nema primjedbi na Izvješće o obavljenim poslovima i utrošenim sredstvima na izradi tehničke dokumentacije za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine koje je predsjedniku Hrvatskog sabora dostavila Državna geodetska uprava aktom od 29. travnja 2011. godine.

Donesena je Odluka o prodaji oklopnih transportera Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu EULEX KOSOVO. Republika Hrvatska prodat će Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu EULEX KOSOVO šest oklopnih transportera (LOV 4x4 Torpedo T-1). U oklopne transportere iz stavka 1. ove točke ulaze i dva oklopna transportera koja su u skladu s Odlukom o ustupanju na korištenje oklopnih transportera Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu EULEX KOSOVO od 15. listopada 2009., i Odlukom o produljenju roka korištenja oklopnih transportera Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu EULEX KOSOVO od 16. rujna 2010., ustupljena na korištenje EULEX-u.

Izmijenjena je Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. U Odluci o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne ) samouprave („Narodne novine“, broj……./2011), u točki I., pod rednim brojem 13. U Osječko-baranjskoj županiji, u podtočki 13.2. U općinama:, riječi: „Općina Vladislavci-za srpsku manjinu-10 članova“ brišu se.

Izmijenjena je Odluka o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Izmjenama Odluke u točki I. pod rednim brojem 10. U Virovitičko-podravskoj županiji, u podtočki 10.1. U općinama:, riječi: „Općina Čačinci-za srpsku nacionalnu manjinu“, „Općina Čađavica-za srpsku nacionalnu manjinu“, „Općina Sopje-za srpsku nacionalnu manjinu“, „Općina Zdenci-za srpsku nacionalnu manjinu“ te pod rednim brojem 14. U Osječko-baranjskoj županiji, u podtočki 14.2 U općinama:, riječi: „Općina Bilje-za srpsku nacionalnu manjinu“ brišu se.

Dana je suglasnost na Statut Hrvatskih voda, koje je Upravno vijeće Hrvatskih voda donijelo na sjednici održanoj 20. svibnja 2011. godine. Statutom se uređuju osnivački akti i naziv, sjedište, osnivač, misija, imovina, djelatnost i javne ovlasti Hrvatskih voda, zatim pečati, žigovi, štambilji i zaštitni znak Hrvatskih voda, odgovornost za obveze, ovlasti i dužnosti Upravnog vijeća, odredbe vezane uz generalnog direktora-imenovanje i ovlasti, te odredbe vezane za zamjenike generalnog direktora. Također se uređuju osnove unutarnjeg ustrojstva, osnivanje i rad stručnih savjeta, kolegija i povjerenstava i drugo.

Vlada je usvojila Zaključak u vezi s provedbom ekshumacije i re-ekshumacije grobišta na području Grada Karlovca i Duge Rese, za koja se sumnja da su u njima pokopane žrtve ratnih zločina počinjenih tijekom i neposredno nakon II. svjetskog rata. Zaključkom se zadužuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti da organizira i koordinira provedbu ekshumacije i re-ekshumacije.

Udruzi hrvatskih veterana Domovinskog rata Grada Zagreba odobren je iznos od 50.000,00 kuna za potporu realizaciji projekta Izložba fotografija „Zagrebačka zapovjedništva i postrojbe u Domovinskom ratu 1990.-1995.“, s postavom fotografija i projekcijom dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu-Kanada 2011.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad manifestacijom „Svetoivanjski dani“ koja će se održavati u Svetom Ivanu Zelini od 23. do 27. lipnja 2011. godine.

Vlada je prihvatila Zaključak u vezi s imenovanjem izaslanstva Republike Hrvatske na 100. zasjedanju Međunarodne konferencije rada koja će se održati u Ženevi od 1. do 17. lipnja 2011. godine.

Donesena je uredba o objavi Izmjene Dvostranog sporazuma o projektu između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije vezano uz sufinanciranje velikog projekta: „Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun“ CCI BR: 2008HR16IPR001 u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) IPA Komponenta III-„Regionalni razvoj“, Operativni program „Zaštita okoliša“, potpisanog u Bruxellesu, 25. ožujka 2011. godine i u Zagrebu, 11. travnja 2011. godine. Cilj ovog projekta je uvesti integrirani sustav gospodarenja otpadom koji ima za svrhu na učinkovit način riješiti gospodarenje otpadom u Istarskoj županiji.

Pokrenut je postupak za sklapanje Dodatka br. 1 Sporazumu o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2008. godinu, a u svrhu produljenja roka ugovaranja i roka izvršenja projekata za 12 mjeseci. Novi rok ugovaranja projekata je 5. lipanj 2011. godine, a rok za izvršenje projekata je 5. lipanj 2014. godine.

Vlada je prihvatila Dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o uzajamnom utvrđenju primjene postupka dostavljanja podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama putem Interpolove baze podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama, kako je utvrđeno Memorandumom o suglasnosti o dostavljanju podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama (LASP). Navedeni Memorandum potpisan je u Zagrebu, 5. prosinca 2008. godine, u sklopu realizacije kompletiranja pravnog okvira sigurnosne suradnje Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske te kao jedan od preduvjeta uključivanja Republike Hrvatske u Američki program izuzeća od viza (Visa Waiver Program-VWP).

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Provedbenim protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke Republike o suradnji tijekom turističke sezone 2011. godine, potpisanim 18. travnja 2011. godine u Bratislavi. Navedenim Protokolom slovačka će stranka poslati u periodu od 1. do 31. srpnja 2011. godine četiri policijska službenika, te u periodu od 1. do 31. kolovoza 2011. godine također četiri policijska službenika, u svrhu olakšavanja rada lokalnih ustrojstvenih jedinica, Ravnateljstva hrvatske stranke, na području javne sigurnosti u odnosu na slovačke turiste koji posjećuju hrvatsku obalu tijekom turističke sezone 2011. godine.

Također, Vlada je upoznata s GDISC Memorandumom o suglasnosti, potpisanim 11. prosinca 2009. godine u Londonu i 12. travnja 2011. godine u Zagrebu. GDISC je neformalna mreža imigracijskih službi u Europi koja radi zajednički s ciljem razvoja praktične suradnje i fleksibilnih rješenja stalnih izazova u području imigracija u Europi. Navedeni Memorandum sadrži postignuti dogovor vezan uz financijske ili druge doprinose kojima se financira i podupire rad GDISC-a.

Sukladno Zakonu o izmjenama Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kojim je utvrđeno da je predsjednik Upravnog vijeća Agencije za javno-privatno partnerstvo umjesto potpredsjednika Vlade nadležnog za gospodarstvo, potpredsjednik Vlade koje Vlada za to ovlasti, Petar Čobanković razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog vijeća te je na istu dužnost imenovan Domagoj Milošević.



Pisane vijesti | Priopćenja