Priopćenje sa 134. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici predložila Hrvatskom saboru da prihvati Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Hrvatski olimpijski odbor, aktom od 19. travnja 2011. godine.

Prihvaća se Izvješće o radu Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za prevenciju u ponašanju djece i mladih za 2010. godinu.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu Upravnog vijeća Hrvatske akreditacijske agencije za 2010. godinu. Predmetno izvješće prikazuje aktivnosti koje je Upravno vijeće akreditacijske agencije provodilo tijekom 2010. godine u okviru svojih redovnih zadataka te daje sažetak izvještaja o postignućima u radu Hrvatske akreditacijske agencije s prikazom prohoda i rashoda poslovanja.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o opsegu i sadržaju odgovornosti te ovlastima tijela nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA). Odlukom Europske komisije C(2010)5665 od 18. kolovoza 2010. godine, Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske akreditirana je za provedbu druge komponente programa IPA „Prekogranična suradnja“, te u potpunosti preuzima provedbe spomenute komponente od središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Unutar Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva došlo je do promjena u sustavu, odnosno ustrojstvena jedinica nadležna za upravljanje i provedbu cjelokupne treće komponente programa IPA „Regionalni razvoj, -„Regionalna konkurentnost“, prerasla je iz „Odjela za pripremu i provedbu programa i projekta Europske unije“ u „Upravu za Operativni program za regionalnu konkurentnost“ te su ustrojstvene jedinice nadležne za Mjeru 2.1. Poboljšanje poslovne klime u okviru iste komponente programa IPA promijenile naziv Uprava za mala i srednja trgovačka društva i zadruge“ u „Uprava za malo gospodarstvo“ te „Uprava za poticanje ulaganja i izvoz“ u „Upravu za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije“. U studenom 2010. godine Odlukom Komisije C(2010)8201 potvrđena je izmjena Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ u okviru četvrte komponente IPA programa, i u spomenuti program dodana nova Mjera 2.3. Razvoj socijalnih usluga u cilju poboljšanja mogućnosti zapošljavanja, za koju je nadležno Ministarstvo zdravstava i socijalne skrbi. Osnivanjem nove agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u srpnju 2010. godine Agencija za strukovno obrazovanje prestala je s radom.

Također, izmijenjena je i dopunjena Odluka o imenovanju osoba nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA). Osobom nadležnom za poslove koje u sklopu druge komponente programa IPA Prekograničnna suradnja obavlja Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, imenuje se Željka Kovačić, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Hrvatske. Vinko Mladineo razriješen je dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a novim direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imenovan je Zlatko Ivaniš. Osobom nadležnom za poslove koje u sklopu treće komponente programa IPA Regionalni razvoj-regionalna konkurentnost, obavlja Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva, ustrojstvena jedinica zadužena za malo gospodarstvo i ustrojstvena jedinica zadužena za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije, imenuje se Tihana Kraljić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva.

Dana je suglasnost Općini Krapinske Toplice za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, u iznosu od 10.000.000,00 kuna. Sredstva će se koristiti za financiranje kapitalnog projekta „Izgradnja dječjeg vrtića Maslačak“, sukladno Odluci Općinskog vijeća o zaduživanju Općine Krapinske Toplice.

Također, dana je suglasnost društvu HŽ Hrvatske željeznice Holding d.o.o. i društvu HŽ Infrastrukturi d.o.o. za davanje jamstava u kreditnom zaduženju tvrtke Remont i održavanje pruga d.o.o. kod Hypo Alpe-Adria Bank d.d. Zagreb u iznosu od 75.000.000,00 kuna. Dana je suglasnost i društvu HŽ Vuča Vlakova d.o.o., HŽ Cargo d.o.o. i HŽ Putnički prijevoz d.o.o. da, po provedbi Plana restrukturiranja društva Remont i održavanja pruga d.o.o. i stjecanja poslovnih udjela u društvu Remont o održavanje pruga d.o.o., izdaju jamstva za kredit razmjerno visini poslovnog udjela.

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Privredne banske Zagreb d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva HŽ Infrastruktura d.o.o., radi financiranja prioritetnih, već započetih investicija te minimalnog broja novih projekta.

Također, izmijenjena je Odluka o osnivanju i imenovanju članova Koordinacijskog tijela za provedbu Strategije razvoja nautičkog turizma Republike Hrvatske za razdoblje 2009.-2019. godine. Naime, umjesto dosadašnjeg predsjednika Branka Bačića za predsjednika Koordinacijskog tijela, imenovan je kap. Mario Babić.

Dana je suglasnost Ministarstvu pravosuđa za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu za iznos sredstava od 2.231.199, 52 kuna potrebnih za sklapanje ugovora za kupnju nekretnine u vlasništvu Grada Daruvara.

Donesena je Odluka o stupanju u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o nepotpunom izvlaštenju, radi izgradnje magistralnog plinovoda Bosiljevo Split PČ/MRS Benkovac-PČ Dugopolje (MRS Split) DN 500/75, Glavni plinovod, u k.o. Radošić (k.č.br. 1142). Također, donesene su odluke o stupanju u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o nepotpunom izvlaštenju, radi izgradnje magistralnog plinovoda Bosiljevo Split PČ/MRS Benkovac-PČ Dugopolje (MRS Split) DN 500/75, Glavni plinovod, u k.o. Radošić (k.č.br.1143) i (k.č. br. 2377). Također, donesena je Odluka stupanju u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o nepotpunom izvlaštenju, radi izgradnje magistralnog plinovoda Bosiljevo Split PČ/MRS Benkovac-PČ Dugopolje (MRS Split) DN 500/75, Glavni plinovod, u k.o. Sitno (k.č. br. 1420/3).

Vlada je donijela Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a „UNIFIED PROTECTOR“. U lipnju 2011. godine u mirovnu operaciju NATO-a „UNIFIED PROTECTOR“ u Zrakoplovno odredište Paggio Renatico u Italiji uputit će se, na rok do sedam mjeseci, dva pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na dužnost časnika za koordinaciju i nadzor linkova i časnika za obrambene zračne operacije.

Vlada Republike Hrvatske prihvaća pokroviteljstvo nad Festivalom mora Rota Palagruzona , koje se u Palagruži na Komiži, od 23. do 26. lipnja 2011. godine.

Doneseni su amandmani na Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Odluke br. 1/2011 Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Hrvatske od 5/52011 kojom se mijenja i dopunjuje Protokol 4. uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica s jedne strane i Republike Hrvatske s druge strane, u pogledu definicije pojma „proizvodi s podrijetlom“ i načina upravne suradnje.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, Češkoj obeci Bjelovar, Češkoj besedi Gornji Daruvar i Matici Slovačkoj Ilok, odobrava se za dovršenje i adaptaciju domova kulture Čeha i Slovaka iznos od 480.000,00 kuna.

Prihvaća se Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije.

Vlada je razriješila Ivicu Mladinea dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu financija i ravnatelja Porezne uprave u Ministarstvu financija, na osobni zahtjev, te na istu dužnost imenovala Josipa Lozančića.

Kruno Kovačević razriješen je dužnosti glavnog inspektora Državnog inspektorata te je na istu dužnost imenovan Robert Markt.

Na prijedlog Upravnog vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom Vlada je razriješila dosadašnju ravnateljicu Agencije za upravljanje državnom imovinom Ivu Galić, na osobni zahtjev, te imenovala Tomislava Bobana za novog ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom.



Pisane vijesti | Priopćenja