Priopćenje sa 144. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila Izvješće o provedbi Strategije za primjenu pravne stečevine u području slobode kretanja roba za razdoblje siječanj-lipanj 2011. godine. Izvješće donosi pregled ostvarenog napretka u provedbi Strategije za navedeno razdoblje, a u skladu sa zadanim rokovima u Strategiji kojoj je glavni cilj identifikacija svih mjera koje je potrebno poduzeti u Republici Hrvatskoj kako bi se ispunili uvjeti za ravnopravno sudjelovanje na unutarnjem tržištu Europske unije.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Akcijskog plana za usklađivanje s člancima 34.-36. Ugovora o funkcioniranju EU za Poglavlje 1.-Sloboda kretanja roba, za razdoblje siječanj-lipanj 2011. godine. Izvješće donosi pregled ostvarenog napretka u provedbi Akcijskog plana za navedeno razdoblje, a u skladu sa zadanim rokovima. Realizacijom Akcijskim planom utvrđenih zadaća omogućava se slobodan protok roba, povećava konkurentnost gospodarstva i omogućava lakši pristup roba iz Republike Hrvatske unutarnjem tržištu Europske unije, kao i robi Europske unije tržištu Republike Hrvatske.

Također, prihvaćeno je Izvješće o aktivnostima iz Akcijskog plana za realizaciju ciljeva i mjera iz Strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola za razdoblje 2009.-2011. koje su provedene u razdoblju siječanj-lipanj 2011. godine.

Vlada je uputila Hrvatskom saboru mišljenje o Izvješću o radu Nacionalnog odbora za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2011. godine, koje je predsjedniku Sabora podnio Nacionalni odbor, aktom od 4. srpnja 2011. godine. U mišljenju se predlaže Hrvatskom saboru da prihvati navedeno Izvješće.

Međutim, Vlada ne podržava Prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja članka 202. stavka 1. Zakona o vodama, koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnijela Nadica Jelaš, zastupnica u Saboru, aktom od 14. srpnja 2011. godine. Vlada je mišljenja da je odredba navedenog članka jasna te da stoga ne postoji potreba za njezinim vjerodostojnim tumačenjem.

Donesena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture, kojom se određuju nazivi upravnih organizacija i drugih ustrojstvenih jedinica u sastavu Ministarstva, poslovi i zadaci koji se u njima obavljaju, način upravljanja, te okvirni broj državnih službenika/ca i namještenika/ca potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva, kao i druga pitanja od značenja za rad Ministarstva. Uredbom se mijenja okvirni broj službenika i namještenika Ministarstva u cilju racionalizacije i smanjenja postojećeg okvirnog broja službenika sa sadašnjih 560 na ukupno 540 izvršitelja, te zbog potrebe usklađivanja s Uredbom o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave.

Također, Vlada je donijela Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Između ostalog, Uredbom se ustrojavaju samostalne ustrojstvene jedinice: Kabinet ravnatelja, Državni centar 112, Odjel za međunarodnu suradnju i Odjel za unutarnju reviziju te službe: Služba za civilnu zaštitu, Služba za vatrogastvo, Služba za sustav 112, Učilište vatrogastva i zaštite i spašavanja, te Služba zajedničkih poslova. Izvan sjedišta Državne uprave ustrojavaju se područni uredi za zaštitu i spašavanje za područje županija. U cilju postizanja svrhovitosti postojeće strukture Državni centar 112 izdvaja se iz Službe za sustav 112 i ustrojava kao samostalni odjel. U Državnom centru ustrojavaju se tri odsjeka između kojih je i Odsjek za vatrogasno operativno središte koji je do sada bio ustrojen u Službi za vatrogastvo. U Službi za vatrogastvo ustrojava se novi Odjel državne intervencijske postrojbe. Sukladno načelu racionalizacije ukida se radno mjesto savjetnika za upravljanje u krizama i civilnu obranu te u Službi zajedničkih poslova, ovisno o obimu tih poslova i malom broju izvršitelja, ukidaju se neke ustrojstvene jedinice. Sukladno članku 22. stavku 2. Uredbe o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, iznimno se ustrojava Odjel za unutarnju reviziju s manjim brojem izvršitelja od propisanih. Okvirni broj državnih službenika i namještenika smanjuje se s 911 na 869 službenika i namještenika, dok je ukupno popunjeno 689 radnih mjesta.

Donesena je Uredba o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova. Naime, Republika Hrvatska članica je Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL), a u cilju pridruživanja Europskoj uniji ratificiran je Sporazum o Zajedničkom europskom zračnom prostoru (ECAA). Cilj Sporazuma je potpuna harmonizacija hrvatskog nacionalnog zakonodavstva u području zračnog prometa sa zakonodavstvom Europske unije, gdje je nužno riješiti otvorena pitanja potrage i spašavanja ljudi, materijalnih dobara i okoliša u slučaju zrakoplovne nesreće. Tako se organizacija, obveze, operativne mjere i standardne procedure definirane Uredbom odnose na slučajeve ugrožavanja sigurnosti ljudi, materijalnih dobara i okoliša, sukladno standardima i preporučenoj praksi koju je donijela Europska komisija i Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo.

Vlada je donijela Uredbu o naknadama za posebne troškove i troškove za pružanje informacijskih usluga Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Uredbom se uređuje plaćanje naknada posebnih troškova i troškova informacijskih usluga za radnje u postupcima za priznanje i održavanje prava industrijskog vlasništva u vrijednosti prema Zakonu o patentu, Zakonu o žigu, Zakonu o industrijskom dizajnu, Zakonu o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga i Zakonu o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda, u postupcima upisa u registar zastupnika u području prava industrijskog vlasništva i izdavanja odobrenja za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskog prava i srodnih prava prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, koje provodi Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Donesene su izmjene i dopune Uredbe o osnivanju Agencije za poljoprivredno zemljište, kojima se vrši usklađivanje djelatnosti Agencije za poljoprivredno zemljište s djelatnostima koje su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu stavljene u nadležnost Agencije.

Hrvatskoj elektroprivredi d.d. dana je suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u Zagrebu, Raiffeisenbank Austria d.d. u Zagrebu i Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu, u iznosu od 150.000.000,00 eura, za opće poslovne svrhe i plan investicija 2011. godine.

Također je dana suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d. u Zagrebu u iznosu od 20.000.000,00 eura, za financiranje redovitog investicijskog poslovanja i obrtna sredstva.

Vlada je donijela Odluku o darovanju nekretnine–kuće hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata 100%-I. skupine Marku Matasu. Naime, temeljem posebnog Programa Vlade za izgradnju kuća s posebnim prilagodbama za HRVI 100%.I. skupine i Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 6. rujna 1996. godine, prihvaćen je Popis HRVI 100%-I. skupine koji imaju pravo na izgradnju kuća s posebnim prilagodbama.

Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2012. godine do 2015. godine, za nabavu računalne opreme-serverskog poslužitelja i centralnog podatkovnog sustava, u ukupnom iznosu do 26.000.000,00 kuna.

Također je donesena Odluka o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, za nabavu gore navedene računalne opreme.

Dana je suglasnost Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2012. do 2016. za nabavu računala i računalne opreme putem operativnog leasinga u ukupnom iznosu od 4.266.450,72 kune.

Dana prethodna suglasnost ravnatelju HZZO-a za nabavu računala i računalne opreme putem operativnog leasinga, planirane vrijednosti 4.571.197,20 kuna., s PDV-om.

Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku dana je suglasnost za sklapanje sporazuma o uređenju međusobnih odnosa u sporu Općine Kneževi Vinogradi i Republike Hrvatske. Naime, Općina Kneževi Vinogradi pokrenula je spor pred Općinskim sudom u Belom Manastiru protiv RH, radi nadoknade štete za neisplaćen pripadajući dio zakupnine za poljoprivredno zemljište na području Općine Kneževi Vinogradi. Radi naplate potraživanja iz pravomoćne sudske presude Općina je pokrenula ovršni postupak, a navedenim postignutim sporazumom Općina se obvezuje povući prijedlog za ovrhu, te da neće podnositi nove ovršne prijedloge dok Vrhovni sud RH ne donese odluku o izjavljenoj reviziji RH, a najkasnije do 1. studenog 2012. godine. RH se obvezuje Općini Kneževi Vinogradi isplatiti iznos dosadašnjih troškova u ovršnom postupku, ukupno 239.419,50 kuna te zakonsku zateznu kamatu na iznos od 85.052,50 kuna.

Donesena je Odluka o prijenosu tražbina po osnovi poreza i drugih javnih davanja na Grad Pulu. Odlukom se tražbine Ministarstva financija po osnovi duga za porez i druga javna davanja te kamata koje ima Nogometni klub Istra 1961. iz Pule, u iznosu od 4.373.846,52 kune prenose na Grad Pulu, pod uvjetom da Grad s istima sudjeluje u zamjeni tražbina za ulog u športskom dioničkom društvu Nogometnog kluba Istra 1961. u športsko dioničko društvo, sukladno člancima 43. i 44. Zakona o športu.

Donesena je Odluka o davanju ovlaštenja za sazivanje konstituirajućih sjednica vijeća nacionalnih manjina. Odlukom se ovlašćuju župani, gradonačelnik Zagreba, gradonačelnici i općinski načelnici da u roku od 30 dana od dana objave ove Odluke, sazovu konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina koja su izabrana u punom broju.

Dana je prethodna suglasnost na Izmjene i dopune Godišnjeg financijskog plana Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije za 2011. godinu.

Na teret proračunske zalihe Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, za refundiranje dijela troškova posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, odobreno je 7.782.254,60 kuna.

Hrvatskom Caritasu odobren je iznos od 1.000.000,00 kuna za pružanje humanitarne pomoći RH stanovništvu na rogu Afrike pogođenom sušom, a Općini Kraljevec na Sutli 100.000,00 kuna za sanaciju štete nastale tučom i vjetrom na području Općine, 11. srpnja 2011. godine.

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o radu inspekcije zaštite okoliša za 2010. godinu, s Godišnjim izvješćem o koordiniranim inspekcijskim nadzorima u području okoliša za 2010. godinu.

Prihvaćen je Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske koju zastupa Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vlade Sjedinjenih Američkih država koju zastupa Ministarstvo obrane, Agencija za nacionalnu sigurnost, Uprava za informacijsku sigurnost koji se odnosi na posudbu opreme i usluga za sigurnu komunikaciju DACAN-ova sustava za elektroničko upravljanje ključevima(DEKMS).



Pisane vijesti | Priopćenja