Priopćenje sa 39. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Izvješće o napretku u provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana za uspostavu sustava administriranja vlastitih sredstava Europske unije u Republici Hrvatskoj (Poglavlje 33 „Financijske i proračunske odredbe“), za razdoblje od kolovoza 2008. do siječnja 2010. godine.

Donesena je Odluka o osnivanju Stalne međuresorne skupine za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti. Predviđeno je da članovi međuresorne radne skupine budu predstavnici svih tijela i ustanova koje će sudjelovati u koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, dakle tijela i ustanova koje su nadležne za područje socijalne sigurnosti (područje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, osiguranja za vrijeme nezaposlenosti, te područje obiteljskih davanja).

Nadalje, donesena je Uredba o uvjetima i postupku ostvarivanja carinskih i poreznih olakšica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ovom Uredbom se utvrđuje najviša vrijednost osobnog automobila kojeg uvoze hrvatski branitelji i članovi obitelji hrvatskog branitelja uz carinske i porezne olakšice, uvjeti za naknadni obračun i plaćanja carine, posebnog poreza, poreza na dodanu vrijednost kojih su bili oslobođeni hrvatski branitelji i članovi obitelji hrvatskih branitelja pri korištenju carinskih i poreznih olakšica.

Odobren je Godišnji program rada Agencije za civilno zrakoplovstvo za 2010. godinu te Financijski plan. Također je dana prethodna suglasnost na Izmjene i dopune Statuta Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Donesen je Zaključak u vezi s objavom Javnog natječaja za imenovanje rukovodećeg državnog službenika u Uredu za nacionalne manjine, na radno mjesto predstojnika Ureda.
Pokrenut je postupak za dodjelu koncesije društvu „Podravka“ d.d., Koprivnica, za crpljenje mineralnih voda. Mineralna voda će se zahvaćati iz jedinstvenog vodonosnika na lokaciji vodocrpilišta „PARK“ Lipik.


Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad Prvim hrvatskim kongresom o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji koji će se održati od 4. do 6. ožujka 2010. godine, u Svetom Martinu na Muri.

Donesena je Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Socijalističke Republike Vijetnama o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica. Ovaj Sporazum nastao je uzimajući u obzir interes obiju zemalja da ojačaju svoje prijateljske odnose i želju za olakšavanjem ulaska državljana jedne zemlje, nositelja diplomatskih i službenih putovnica, na državno područje druge zemlje.

Također, pokrenut će se postupak za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. Izvršenje ovog Sporazuma neće zahtijevati dodatna financijska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Pokrenut će se postupak za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u vezi građenja, korištenja, održavanja, rekonstrukcije i otklanjanja pogonskih smetnji električnih dalekovoda koji prolaze preko zajedničke državne granice. Ovaj Sporazum predstavlja temelj proširivanja suradnje između Republike Hrvatske i Republike Mađarske na području osiguranja pouzdanog rada elektroenergetskih sustava i povećanja sigurnosti opskrbe električnom energijom. Sporazum će omogućiti povezivanje elektroenergetskih sustava te završetak građenja i spajanje 400 kV dalekovoda Ernestinovo-Pecs kao i objavljivanje svih ostalih radova koji će se izvoditi u neposrednoj blizini granične crte na korištenju, održavanju, rekonstrukciji i otklanjanju pogonskih smetnji dalekovoda koji presijecaju državnu granicu i povezuju elektroenergetske sustave dvije zemlje.

Na osobni zahtjev prof. dr. sc. Dražen Vikić Topić razriješen je funkcije državnog tajnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Novim državnim tajnikom Ministarstva turizma imenovan je Željko Lenart.

Tomislav Mihotić imenovan je državnim tajnikom za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Imenovani su predsjednik i članovi Komisije za provedbu javnog natječaja za imenovanje predstojnika Ureda za nacionalne manjine. Tako je Krunoslav Mesarić imenovan predsjednikom Komisije, a Dražen Franolić i Sanda Pipunić članovima Komisije.



Pisane vijesti | Priopćenja