Priopćenje sa 75. sjednice Vlade RH

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske je prihvatila Izvješće o poslovanju i izvršenju financijskog plana Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2009. godinu.

Prihvaćeno je i Izvješće o radu Hrvatskog restauratorskog zavoda za 2009. godinu. Izvješće sadrži prikaz konzervatorsko-restauratorskih radova koje je Hrvatski restauratorski zavod izvodio tijekom 2009. godine u okviru svoje propisane djelatnosti, financijski pregled poslovanja za 2009. godinu, kao i pregled suradnje s drugim ustanovama u Hrvatskoj.

Gradu Dugom Selu dana je suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., u iznosu od 5.000.000,00 kuna, uz valutnu klauzulu vezanu na EUR, na rok otplate kredita pet godina (20 jednakih tromjesečnih rata), uz promjenjivu kamatnu stopu vezanu uz tromjesečni LIBOR (EUR) uvećan za 3,00 p.p. godišnje, te jednokratnu naknadu 0.15% od iznosa odobrenog kredita. Sredstva će se koristiti za financiranje otkupa zemljišta za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Rugvica i Dugo Selo. Zadužuje se Grad Dugo Selo da izradi planove proračunske potrošnje za godine u kojima treba planirati sredstva za otplatu kredita.

Vlada je dala suglasnost Kliničkom bolničkom centru Zagreb za sklapanje Ugovora o zakupu dijela poslovnog prostora na lokaciji Rebro, Kišpatićeva 12 u Zagrebu, sa zakupnikom Hotel Partner d.o.o., Zagreb, na vrijeme od 20 godina.

Izmijenjena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim NATO/PfP vojnim vježbama. Naime, tom je Odlukom od 29. travnja ove godine određeno da će se u rujnu 2010. u Crnoj Gori održati vježbe „ADRION 2010 CAX“ i „ADRION 2010 LIVEX/MAREX“. Na planskim konferencijama za održavanje navedenih međunarodnih vojnih vježbi dogovorena je promjena domaćinstva vježbe, pa će domaćin umjesto Crne Gore biti Talijanska Republika. Stoga se i na odgovarajući način izmijenila Odluka.

Vlada je donijela Zaključak kojim se utvrđuje potreba osnivanja Jedinice za koordinaciju službi za provedbu zakona na međunarodnoj razini (eng. International Law Enforcement Coordination Unit – ILECU). Obveza uspostave ove Jedinice za RH proizlazi iz Sporazuma o financiranju Godišnjeg programa aktivnosti Regionalnog CARDS programa 2005, koji je Vlada usvojila 12. srpnja 2006. godine. Projekt je u potpunosti financiran od Europske unije, trajanje projekta je 30 mjeseci, a trebao bi biti završen do svibnja 2011. godine. Zemlje u kojima se provodi su: Hrvatska, Srbija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Sve su te zemlje potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o pružanju podrške/uspostavi „Međunarodnih jedinica za koordinaciju službi za provedbu zakona“, potpisanog 9. rujna 2009. godine u Brdu kod Kranja, preuzele obvezu ustrojavanja nacionalnih Jedinica do kraja provedbe projekta. Cilj tog projekta je uspostava i konsolidacija međunarodnih jedinica za policijsku koordinaciju radi poboljšanja strateške i operativne policijske suradnje. Poslove ove Jedinice ubuduće će obavljati Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, ustrojstvena jedinica u Upravi kriminalističke policije nadležna za međunarodnu policijsku suradnju.

Donesena je Uredba o objavi Dodatka Sporazumu o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora u okviru IPA komponente Prekogranična suradnja za 2007. godinu. Također, objavljuje se i Dodatak Sporazumu o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina u okviru IPA komponente Prekogranična suradnja za 2007. godinu, kao i Dodatak Sporazumu o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija u okviru IPA komponente Prekogranična suradnja za 2007. godinu.

Josip Borić imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.



Pisane vijesti | Priopćenja