Priopćenje sa 77. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske izmijenila je Uredbu o određivanju granice pomorskog dobra na dijelu k.o. Omiš. Radi se o ispravci tehničke pogreške u smislu pogrešno upisanih vrijednosti koordinativne točke 3., bez mijenjanja načina na koji se granica pomorskog dobra utvrdila.

Donesena je Odluka o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka i bijele morske ribe u Limskom zaljevu. Vlada je, naime, donijela Obavijest o namjeri izdavanja ove koncesije, na koju je u predviđenom roku pristigla samo jedna ponuda i to društva Cromaris d.d., Zadar. Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru ocijenilo je uvidom u dokumentaciju da Društvo ispunjava sve uvjete iz objavljene Obavijesti.

Vlada je donijela Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke Vitrenjak. Područje koje se daje u koncesiju ukupne je površine 109 977 metara kvadratnih, od čega je 32 293 metara kvadratnih kopnenog prostora, a 77 684 morskog akvatorija. Koncesija se daje na 20 godina.

Izmijenjena je Odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Novi Vinodolski. Društvo Nautica Mare d.o.o., Karlovac, koje je Ovlaštenik koncesije, u tijeku postupka ishođenja lokacijske dozvole utvrdilo je određene pogreške u važećoj Odluci koje se odnose na neusklađenost vrijednosti točaka u popisu točaka s numeriranjem i prikazom istih u grafičkom prilogu. Stoga je Društvo podnijelo zahtjev za izmjenu važeće Odluke za ispravak netočno iskazanih koordinata, kao i promjenu sjedišta Društva s podacima o njegovom osobnom identifikacijskom broju.

Pokreće se postupak za sklapanje Dodatka Sporazumima o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina, Programu prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora, Programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, Programu financiranja sudjelovanja Hrvatske u transnacionalnim programima Europske teritorijalne suradnje Europskog fonda za regionalni razvoj „Jugoistočna Europa“ i „Mediteran“ u okviru IPA komponente prekogranična suradnja za 2007. i 2008. godinu. U cilju provedbe Programa prekogranične suradnje Vlada Republike Hrvatske i Komisija europskih zajednica sklopile su Sporazume o financiranju, kojima su određeni uvjeti potrebni za isporuku pomoći Europske unije, pravila i postupci u svezi s isplatom vezanom uz ovu pomoć kao i uvjeti pod kojima će se upravljati tom pomoći.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o produženju Provedbenog ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o pretpristupnoj pomoći Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2010. godine.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o suradnji na području sprečavanja i uklanjanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Također je izmijenjena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje tog Sporazuma. Naime, tijekom pregovora tekst Sporazuma u cijelosti je usuglašen, a izaslanstva su dogovorila da će se umjesto izraza „uklanjanje katastrofe“ koristiti izraz „uklanjanje posljedica katastrofe“, čime bi se izmijenio i sam naziv Sporazuma, koji treba glasiti „Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o suradnji na području sprječavanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanju njihovih posljedica“

Dužnosti voditeljice Radne skupine za praćenje Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015 te članice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava razriješena je mr. sc. Milena Klajner, a novim voditeljem, kao predstavnik Ureda za nacionalne manjine, spomenute Radne skupine i novim članom spomenutog vladinog Povjerenstva imenovan je mr. sc. Branko Sočanac.



Pisane vijesti | Priopćenja