Priopćenje sa zatvorenog dijela 137. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 137. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Vijeća za vanjske poslove, koji će se održati 20. siječnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Dana je suglasnost za zastupanje. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetne odluke klasificirane su oznakom „povjerljivo“, pa ih nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 6. Uredbe o upravljanju i vođenju poslova lučkih uprava unutarnjih voda (Narodne novine, br. 100/2008 i 76/2012). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Isto tako, očitovala se o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Ustavnom sudu predlaže se da ne prihvati Prijedlog, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Naposljetku, Vlada se očitovala i o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, broj 94/2013) i Zakona izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, broj 139/2013). Ustavnom sudu se također predlaže da ne prihvati navedene prijedloge, a cjelovito očitovanje objavit će se uz odluku Ustavnog suda.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Ozren Pezo imenovan je pomoćnikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, za informacijske tehnologije.

Na osobni zahtjev, razriješen je sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac Rade Cvjetičanin te je Suad Crnica imenovan novim sanacijskim upraviteljem.

Lidija Hrastić-Novak imenovana je privremenom ravnateljicom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji preuzima prava i obveze dosadašnjeg Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ovlaštena je da obavi pripreme za početak rada ustanove te podnese prijavu za upis u sudski registar ustanova, sukladno Zakonu o ustanovama.

Privremenom predsjednicom Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća-Croatia House“ imenovana je Sandra Sekulić. Ovlaštena je zastupati Zakladu i poduzimati sve radnje potrebne za početak rada Zaklade do imenovanja tijela Zaklade.

Novi predsjednik Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski promet je Igor Butorac, a dosadašnji predsjednik Boris Matošić razriješen je. Razriješeni su i članovi Upravnog vijeća Denis Ikić, Goran Begović, Mato Botica i Vladimir Svalina. Ksenija Košćević-Čuvalo i Hrvoje Radovanić ponovo su imenovani, a novi su članovi Zorica Lučić i Radoslav Barišić. Svi navedeni imenovani su kao predstavnici ministarstva nadležnog za poslove pomorstva, ministarstva nadležnog za poslove financija i ministarstva nadležnog za poslove razvoja otoka.

Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju Mirko Tatalović imenovan je članom Vijeća Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, a ujedno je imenovan i predsjednikom Vijeća. Diana Božić, dosadašnja predsjednica, imenovana je njegovom zamjenicom, a dosadašnji zamjenik Tino Bucak razriješen je te dužnosti.

Sukladno odredbama Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi (Narodne novine, broj 148/2013), kojim je izmijenjen naziv institucije i sastav Upravnog vijeća Savjetodavne službe, Davorka Hajduković razriješena je dužnosti predsjednice Upravnog vijeća Poljoprivredne savjetodavne službe te imenovana predsjednicom Upravnog vijeća Savjetodavne službe, a Miroslav Kuskunović dužnosti člana. Razriješeni članovi su Davor Romić i Vlado Guberac, a novi članovi su Zvjezdana Blažić i Domagoj Križaj.

Glavnoj skupštini dioničkog društva Nacionalna veletržnica za dužnost nove članice Nadzornog odbora predlaže se izbor Sandre Gutić te se predlaže razrješenje dosadašnje članice Zvjezdane Blažić. Nadzornom odboru se, iz reda članova, za predsjednicu predlaže izbor Josipe Filaković.

Kao predstavnica Financijske agencije, Anđelka Buneta imenovana je članicom Resorne radne skupine za projektnu provedbu pojedinih reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016.

I na kraju, Vesna Batistić Kos i Mirela Stanić-Popović imenovane su novim članicama Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo, kao predstavnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, odnosno Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Dosadašnji član Hrvoje Marušić je razriješen.
 

Pisane vijesti | Priopćenja