Priopćenje sa zatvorenog dijela 138. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 138. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Vijeća za gospodarska i financijska pitanja, koji će se održati 28. siječnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Odobrena su sredstva Ministarstvu gospodarstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, u iznosu od 80.000,00 EUR-a, radi podmirenja troškova pružanja usluga pravnog savjetovanja.

Vlada se očitovala o zahtjevu za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 59. stavka 3. i članka 115. stavka 1. Zakona o proračunu. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni zahtjev. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Također, očitovala se o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 66. stavka 1. točke 1. Zakona o doprinosima. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Isto tako, očitovala se o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 16. stavaka 3. i 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima . Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

I na kraju, Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 4. stavka 3. Zakona o prebivalištu. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Što se tiče kadrovskih pitanja, imenovani su povjerenici Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti raspuštenih gradskih vijeća i razriješenih gradonačelnika i njihovih zamjenika te iz nadležnosti raspuštenih općinskih vijeća i razriješenih općinskih načelnika i njihovih zamjenika, jer u zakonom određenom roku nisu donijeti proračuni niti odluke o privremenom financiranju. Željko Car imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Đurđevca, Sanja Vukelić iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Kutjeva, a Ivana Marković Palaić iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Gline. Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i općinskog načelnika Općine Čavle imenovan je Marinko Dumanić, Općinskog vijeća i općinskog načelnika Općine Sunja imenovana je Luana Hrvačić, Općinskog vijeća i općinskog načelnika Općine Zadvarje Marija Milošević i naposljetku, povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i općinskog načelnika Općine Tuhelj imenovana je Vesna Ostojić.

U Hrvatski sabor upućen je na donošenje prijedlog o razrješenju članice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Vesne Patrlj, s danom 20. veljače 2014. godine, radi isteka mandata te prijedlog za njezino ponovno imenovanje, s danom 21. veljače 2014. godine.

Na osobni zahtjev, razriješen je Hrvoje Mitrović, dosadašnji sanacijski upravitelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu, a Tihomir Biščević imenovan je novim sanacijskim upraviteljem.

Ana Frangeš imenovana je novom članicom Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, kao predstavnica Ministarstva pravosuđa, a dosadašnja članica Ana Prpić razriješena je. Razriješene su i tajnica Sadika Grozdanić i pomoćnica tajnice Marija Kalečak, koja je ujedno imenovana novom tajnicom. Davorka Rebernik imenovana je pomoćnicom tajnice.

Kao predstavnici Ministarstva gospodarstva, Renata Tomljenović i Ivan Palčić imenovani su novim članovima Resorne radne skupine za projektnu provedbu pojedinih reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016., za provedbu mjere „Objedinjena javna nabava“.

U mješovitim komisijama Republike Hrvatske i Katoličke crkve razriješeni su dosadašnji supredsjedatelji i predstavnici Vlade te imenovani novi, kao predstavnici nadležnih ministarstava.

U Mješovitom povjerenstvu Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje gospodarskih pitanja razriješeni su predstavnici Vanja Bilić i Marko Krištof, a imenovane predstavnice Renata Duka i Mirjana Rađenović.

Supredsjedatelj Mješovite komisije Republike Hrvatske i Katoličke crkve za očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke crkve Zlatko Uzelac je razriješen, a Ranka Saračević Würthe je nova supredsjedateljica.

Vanja Bilić, predstavnik Mješovitog povjerenstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa imovine oduzete Katoličkoj crkvi za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i za izradu prijedloga rješavanja problema, te koordinaciju aktivnosti tijela državne uprave u poslovima povrata imovine, razriješen je. Nova predstavnica je Renata Duka.

Vanja Bilić također je razriješen, a Renata Duka imenovana predstavnicom Mješovitog povjerenstva Vlade Republike Hrvatske i crkava, odnosno vjerskih zajednica za provedbu odredaba Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i odredaba Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa sklopljenih između Vlade Republike Hrvatske i crkava, odnosno vjerskih zajednica.

Supredsjedateljica Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Katoličke crkve za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama Marija Lugarić razriješena je. Saša Zelenika imenovan je novim supredsjedateljem.

Također, u svim navedenim komisijama ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama imenovan je predstavnikom po položaju.
 

Pisane vijesti | Priopćenja