Priopćenje sa zatvorenog dijela 150. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje, 150. sjednice, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je stajališta za sastanke Vijeća ministara za vanjske poslove (FAC), koje će se održati 14. travnja, zatim Vijeća ministara za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), koje će se, također, održati 14. travnja, te Vijeća ministara za Vanjske poslove (FAC-Defense), koje će se održati 15. travnja. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada se očitovala Ustavnom sudu o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva (Narodne novine, broj 112/2010). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Damir Grizelj imenovan je povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Vukovara.

Na osobni zahtjev dužnosti pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje razriješena je mr. Dubravka Pezelj Duliba, a novom pomoćnicom ravnatelja za zdravstvenu zaštitu imenovana je Dijana Cimera.

Ksenija Košćević-Čuvalo razriješena je dužnosti članice Otočnog vijeća, a novim članom, kao predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture imenovan je kap. Zvonimir Laurenčić.

Sukladno Odluci o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine (Narodne novine 40/2014), Ines Krajčak imenovana je dodatnom članicom Povjerenstva, kao predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova.
 

Pisane vijesti | Priopćenja