Priopćenje sa zatvorenog dijela 153. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu 153. sjednice, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Vijeća za gospodarska i financijska pitanja (ECOFIN), koji će se održati 6. svibnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je donijela Odluku o deklasifikaciji dokumenata Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. Na temelju članka 9. u vezi s člankom 6. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/2007 i 86/2012), ova točka je označena stupnjem tajnosti „ograničeno“ te je nije moguće objaviti.

Dana je suglasnost za otvaranje Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Također, dana je suglasnost za otvaranje Vicekonzulata u Republici Hrvatskoj te isto tako, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma kojih je Hrvatska jedna od stranaka, nismo u mogućnosti objaviti ni cjeloviti materijal ove točke.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče Nikola Mendrila razriješen je te je Dražen Ivanušec imenovan novim predsjednikom. Također su razriješeni članovi Upravnog vijeća Ivo Karamatić, Ante Jelčić i Goran Ižotić, a novi članovi su Krešimir Rendeli, Hrvoje Livaja i Darijo Jurišić.

U Hrvatski sabor se upućuje na donošenje Prijedlog odluke o imenovanju članova Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu. Za članove se predlažu Josip Baloban, Andreja Brajša-Žganec, Ines Kersan-Škabić, Ljiljana Kolešnik, Jelena Macan, Enes Midžić, Vlatko Silobrčić, Nenad Starc i Ivica Vilibić.
 

Pisane vijesti | Priopćenja