Priopćenje sa zatvorenog dijela 170. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje, 170. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO), u formatu zapošljavanje, socijalna politika, zdravlje,  koji će se održati 19. i 20. lipnja, zatim Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), koji će se održati 20. lipnja, Vijeća za vanjske poslove (FAC), koji će se održati 23. lipnja i naposljetku stajalište za sastanak Vijeća za opće poslove (GAC), koji će se održati 24. lipnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.  Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je označen stupnjem tajnosti «ograničeno», stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u vezi upravnog spora protiv Rješenja tuženice Vlade Republike Hrvatske o imenovanju te je Borisu Miloševiću, pomoćniku ministra uprave, dana ovlast za zastupanje u tom postupku.
 
Dana je suglasnost za otvaranje Konzulata u Republici Hrvatskoj. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.gov.hr.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika razriješen je na osobni zahtjev.
 
Radi odlaska na novu dužnost ministra zdravlja Siniša Varga razriješen je dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tatjana Prenđa Trupec razriješena je dužnosti zamjenice ravnatelja te je istodobno imenovana vršiteljicom dužnosti ravnatelja Zavoda, do imenovanja novog ravnatelja temeljem provedenog postupka po javnom natječaju.
 
Razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom Robert Stude te članovi Ines Krajčak, Dragan Krasić, Lino Fučić, Zlatko Zulim i Josip Deškin. Temeljem Uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o osnivanju navedene Agencije (Narodne novine, broj 55/2014), Ines Krajčak imenovana je na dužnost predsjednice Upravnog vijeća Agencije, a Ismar Avdagić, Borka Bobovec, Miljenko Fičor i Dinko Suličić na dužnost članova, kao predstavnici nadležnih ministarstava i Agencije.
 
Novi član Upravnog vijeća Lučke uprave Split je Davor Vidan, a Milivoj Peran razriješen je te dužnosti.
 
Skupštini društva Club Adriatic d.o.o., radi odlaska na novu dužnost, predlaže se opoziv člana Nadzornog odbora Igora Ursića. Štefica Salaj predlaže se za izbor nove članice Nadzornog odbora Društva, dok se Nadzornom odboru predlaže imenovanje Igora Ursića predsjednikom Uprave i Darije Miline članicom Uprave, umjesto dosadašnjih koji su podnijeli ostavke.
 
Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima u vezi s imenovanjem novih ministara, pa je tako Vedran Mornar imenovan novim članom Skupštine Hrvatske lutrije d.o.o., a Željko Jovanović razriješen te dužnosti.
 
Željko Jovanović također je razriješen dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
 
Dosadašnji predstavnik Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću Rajko Ostojić razriješen je dužnosti te je Siniša Varga imenovan novim predstavnikom Vlade u Vijeću.
 
Siniša Varga i Vedran Mornar imenovani su i novim članovima Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske za pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, a Rajko Ostojić i Željko Jovanović razriješeni su tih dužnosti.
 
Također, izmjenom Odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora, razriješeni su i dužnosti članova navedenog Povjerenstva te su Vedran Mornar i Siniša Varga imenovani novim članovima, kao ministar znanosti, obrazovanja i sporta i ministar zdravlja.
 
Izmjenom Odluke o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave Željko Jovanović i Rajko Ostojić razriješeni su dužnosti članova te su Vedran Mornar i Siniša Varga imenovani novim članovima.
 
Isto tako, izmjenom Odluke o osnivanju Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Nacionalnog operativnog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Vedran Mornar imenuje se  novim zamjenikom voditelja, a Siniša Varga članom, te se Željko Jovanović i Rajko Ostojić razrješuju tih dužnosti.
 
Kao novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta te ministar zdravlja, Vedran Mornar i Siniša Varga imenovani su na dužnost člana Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, izmjenom Odluke o imenovanju navedene Komisije.
 
Novi ministri imenovani su i članovima Radne skupine za koordinaciju i praćenje provedbe reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016., izmjenom Odluke o osnivanju navedene Radne skupine, a Željko Jovanović i Rajko Ostojić razriješeni su.
 
Izmjenom Odluke o osnivanju Radne skupine za koordinaciju sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom semestru, novi članovi Radne skupine su Vedran Mornar, Siniša Varga i Boris Lalovac, kao ministar znanosti, obrazovanja i sporta, ministar zdravlja i ministar financija, a dosadašnji članovi Željko Jovanović, Rajko Ostojić i Slavko Linić razriješeni su.
 
Vedran Mornar imenovan je, a Željko Jovanović razriješen dužnosti člana Povjerenstva za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade Republike Hrvatske u realizaciji plaćanja izgradnje višenamjenske gradske dvorane Športsko-rekreativnog centra „Višnjik“ u Zadru, izmjenom Odluke o osnivanju i imenovanju članova navedenog Povjerenstva.
 
Nadalje, izmjenom Odluke o osnivanju i imenovanju članova Organizacijskog odbora Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. godine Željko Jovanović razrješuje se dužnosti zamjenika predsjednika Odbora te je Vedran Mornar imenovan na tu dužnost.
 
Izmjenom Odluke o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske, novi ministri imenuju se članovima Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava, a dosadašnji se razrješuju, a umjesto dosadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića Vedran Mornar imenuje se i članom Koordinacije za gospodarstvo, investicije i fondove Europske unije.
 
Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanje Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske. Izmjenom su dosadašnji članovi Rajko Ostojić, Ljubica Đukanović i Ivana Šuman razriješeni te su Siniša Varga, Tatjana Prenđa Trupec i Davor Katavić imenovani novim članovima.
 
Novi član Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost znanosti i visokog obrazovanja, izmjenom Odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju navedenog Kolektivnog ugovora, je Vedran Mornar. Željko Jovanović razriješen je navedene dužnosti.
 
Dosadašnji pomoćnici ministra zdravlja Dubravka Pezelj Duliba, Ljubica Đukanović, Ivo Afrić i Mirela Bušić razriješeni su, a novim pomoćnicima imenovani su Dijana Cimera, Davor Katavić, Nataša Zorić i Dragan Korolija-Marinić.
 
Što se tiče Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, radi odlaska na novu dužnost, razriješeni su Dijana Cimera, pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu zaštitu te Davor Katavić, pomoćnik ravnatelja za financije. Također je razriješen Stanko Perjan, dosadašnji pomoćnik ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje. Vedran Čardžić imenovan je vršiteljem dužnosti pomoćnika ravnatelja za zdravstvenu zaštitu, Jasminka Storjak imenovana je vršiteljicom dužnosti pomoćnika ravnatelja za financije te Leo Šimunić vršiteljem dužnosti pomoćnika za dopunsko zdravstveno osiguranje. Dosadašnji članovi Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje  Marijan Cesarik, Vlatka Bilas i Dragan Korolija-Marinić razriješeni su te su novim članovima imenovani Siniša Varga, Almenka Balenović i Marko Duvnjak.
 
Na osobni zahtjev, razriješen je dio dosadašnjih predsjednica i članova sanacijskih vijeća zdravstvenih ustanova te su imenovani novi predsjednici i članovi.
 
Tako je na osobni zahtjev razriješena dosadašnja predsjednica Sanacijskog vijeća Opće bolnice Varaždin Vlatka Bilas te je Nikica Daraboš imenovan novim predsjednikom.
 
Vlatka Bilas razriješena je i dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, a novi predsjednik je Miljenko Bura.
 
Nikica Daraboš također je imenovan novim predsjednikom Sanacijskog vijeća Županijske bolnice Čakovec, dok je Vlatka Bilas razriješena te dužnosti.
 
Isto na osobni zahtjev, Vlatka Bilas razriješena je i dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Doma zdravlja Gospić, a Kristina Lelas Benović imenovana je na tu dužnost.
 
Ivana Šuman je na osobni zahtjev razriješena dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Kliničke bolnice Merkur, a Zoran Bubaš imenovan je novim predsjednikom.
 
Ratko Matijević novi je predsjednik Sanacijskog vijeća Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a Ivana Šuman je na osobni zahtjev razriješena te dužnosti.
 
Također je razriješena dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Opće bolnice Zadar, a Goran Tešović imenovan je novim predsjednikom.
 
Goran Lazić imenovan je predsjednikom Sanacijskog vijeća Opće bolnice Karlovac, a Ivana Šuman je razriješena te dužnosti.
 
Naposljetku, Ivana Šuman razriješena je i dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Opće bolnice Zabok, a Tomislav Jadan novi je predsjednik Sanacijskog vijeća navedene bolnice.
 
Nevenka Brkić je na osobni zahtjev razriješena dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Klinike za dječje bolesti Zagreb, a Miroslav Hajaček imenovan je novim predsjednikom Sanacijskog vijeća.
 
Marko Duvnjak imenovan je predsjednikom Sanacijskog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, a Nevenka Brkić razriješena.
 
Nevenka Brkić razriješena je na osobni zahtjev i dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Kliničke bolnice Dubrava, Dijana Cimera imenovana je novom predsjednicom, dosadašnji sanacijski upravitelj Dragan Korolija-Marinić razriješen je radi odlaska na novu dužnost, a Marko Banić imenovan je novim sanacijskim upraviteljem.
 
I na kraju, Dragan Korolija-Marinić imenovan je na dužnost predsjednika Sanacijskog vijeća Opće bolnice Bjelovar, dok je Sanja Franc razriješena te dužnosti.
 
Što se tiče upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, također je dio dosadašnjih predsjednika i članova razriješeno na osobni zahtjev, te su imenovani novi predsjednici i članovi, kao predstavnici Ministarstva zdravlja.
 
Tako je dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća Agencije za lijekove i medicinske proizvode Vlatka Bilas razriješena, a Dijana Cimera imenovana novom predsjednicom. Razriješeni su i dosadašnji članovi Ivana Šuman i Sanja Franc, a novi su članovi Tea Strbad i Zoran Peršec.
 
Nova članica Upravnog vijeća Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi je Sanjica Dolovski, a Dubravka Pezelj Duliba razriješena je te dužnosti.
 
Također je razriješena dužnosti predsjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a Dragan Korolija-Marinić imenovan je novim predsjednikom Upravnog vijeća.
 
Dubravka Pezelj Duliba razriješena je i dužnosti voditeljice Resorne radne skupine za provedbu mjere „Masterplan bolnica“, a Ratko Matijević imenovan je novim voditeljem, kao predstavnik Ministarstva zdravlja.
 
Dosadašnja zamjenica predsjednice Vijeća za djecu Jasna Ćurković Kelava razriješena je te je Hrvoje Sadarić imenovan na tu dužnost. Razriješeni su i članovi Martina Štabi, Vladimir Stoisavljević, Renata Odeljan, Ljerka Lacković, Đurđa Čačić, Lana Pëto Kujundžić i Alen David Jeđud. Novi članovi Vijeća za djecu su Dubravka Marušić, Maja Zrnčić, Dragan Josipović, Božena Horvat Alajbegović, Jasna Ćurković Kelava, Marina Parać Garma i Karlo Horvat. Razriješeni zamjenici člana su Suzana Horvat Kutle, Katja Vujasinović, Sanja Predavec, Mihaela Majcen Marinić, Marijana Valjan Harambašić, Lana Velimirović Vukalović, Ivana Šešo, Svjetlana Tončetić Bogović i Gabrijela Grubišić Čabo. Novi zamjenici člana su Duška Bogdanović, Adriana Mastelić, Ana Kodrić, Anita Matijević, Klaudija Brkić, Danijela Biskupović, Đurđa Čačić i Leo Fel.
 
Radi isteka mandata, u Hrvatski sabor je upućen prijedlog za razrješenje dosadašnje predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Vlaste Pavličević, zamjenice predsjednice Marije Cvrlje i članice Dragice Markanović  te za imenovanje novog predsjednika Komisije Gorana Matešića, njegove zamjenice Nelice Vidić te članica Alice Brandt i Tatjane Đaković Alavanje.
 

Pisane vijesti | Priopćenja