Priopćenje sa zatvorenog dijela 171. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje, 171. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajalište za sastanak Europskog vijeća, koji će se održati 26. i 27. lipnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Europskog vijeća tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.  Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Također, Vlada je donijela prijedloge odluka o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske, na čelu s počasnim konzulima. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Donesen je Zaključak o prihvaćanju Procjene rizika opskrbe plinom za Republiku Hrvatsku. Uredba (EU) br. 994/2010 Europskog parlamenta i Vijeća propisuje da se procjena rizika ne objavljuje i da nije javno dostupni dokument pa je, kao takav, procijenjen statusom „ograničeno“ te ga stoga nismo u mogućnosti objaviti.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je označen stupnjem tajnosti «ograničeno», stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.

Što se tiče kadrovskih pitanja, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi razriješen je na osobni zahtjev, s danom 30. lipnja 2014. godine.

Radi isteka mandata, razriješen je Tomislav Jureković, dosadašnji član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, koji je ujedno obavljao dužnost predsjednika Upravnog vijeća te je u Hrvatski sabor upućen na donošenje prijedlog za njegovo ponovno imenovanje predsjednikom Upravnog vijeća navedene Agencije, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu.

U Hrvatski sabor je također upućen prijedlog za imenovanje Dragice Markanović članicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, u novom mandatnom razdoblju.

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade