Priopćenje sa zatvorenog dijela 181. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 181. sjednice Vlade Republike Hrvatske, usvojeno je stajalište za izvanredni sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 5. rujna 2014. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.  Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 11. srpnja 2014. godine br. 2014/2150 u vezi s nacionalnim mjerama prijenosa Direktive. Također, Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 11. srpnja 2014. godine br. 2014/2136 u vezi s nacionalnim mjerama prijenosa Provedbene direktive. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Vlada je odgovorila na upravnu tužbu tužitelja PRIRODNI PLIN d.o.o. iz Zagreba, kojeg zastupa opunomoćenik Josip Madirazza, odvjetnik u Odvjetničkom društvu Madirazza&Partneri iz Zagreba, protiv tuženice Vlade Republike Hrvatske, radi poništenja odluke o opskrbljivaču od 27. veljače 2014. godine.
 
Raspravljano je i o kadrovskim pitanjima. Tako je Vjekoslav Rakamarić, na osobni zahtjev, razriješen dužnosti pomoćnika ministra poduzetništva i obrta, a Nadica Žužak imenovana je novom pomoćnicom ministra, koja će upravljati Upravom za poduzetništvo i obrt.
 
Josip Lozančić razriješen je dužnosti privremenog ravnatelja Porezne uprave u Ministarstvu financija, a novim ravnateljem, temeljem provedenog javnog natječaja, imenovan je Boris Šuvak.
 
Maji Barberić dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva pravosuđa, do povratka odsutnog glavnom tajnika Ministarstva.
 
Sukladno Uredbi o osnivanju Javne Ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ Vlada je, na prijedlog gradonačelnika Grada Vukovara, razriješila Željka Sabu dužnosti dosadašnjeg člana Upravnog vijeća Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, te imenovala Igora Gavrića novim članom.
 
Ankica Nježić razriješena je dužnosti članice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine, a Staša Skenžić imenovan je novim članom, kao predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Glavnoj skupštini društva Petrokemija d.d. predlaže se izbor novog člana Nadzornog odbora društva Tomislava Pokaza.
 
Također, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Glavnoj skupštini društva Končar – Elektroindustrija d.d. predlaže  se razrješenje dosadašnje članice Nadzornog odbora društva Končar – Elektroindustrija d.d. dr.sc. Kristine Čelić, te izbor dijela novih članova Nadzornog odbora društva mr.sc. Nikole Plaveca i Petra Mišure.
 
Nadalje, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, predlaže se Skupštini društva Hrvatska lutrija d.o.o. imenovanje Olega Valjala članom Uprave društva Hrvatska lutrija d.o.o.
 
Na kraju, Branko Šegon razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a Tihomir Kralj imenovan je novim članom.
 

Pisane vijesti | Priopćenja