Priopćenje sa zatvorenog dijela 192. sjednice Vlade


Na zatvorenom dijelu današnje, 192. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, za sastanak Vijeća za gospodarska i financijska pitanja u formatu proračun (ECOFIN-Budget) koji će se održati 14. studenoga, Vijeća za vanjske poslove (FAC) koji će se održati 17. studenoga, Vijeća za vanjske poslove (FAC) u formatu obrane (FAC-Defence) i Vijeća za opće poslove (GAC) koji će se održati 18. studenoga te  Vijeća za opće poslove - Kohezijska politika (GAC-Cohesion) koji će se održati 19. studenoga 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republiku Hrvatsku. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Donesena je Odluka o davanju suglasnosti ministru gospodarstva. Na temelju članka 5. i članka 8. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007, 86/2012) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „povjerljivo“, pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.
 
Također, glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske dana je suglasnost za davanje punomoći.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.
 
Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Imenovani su novi članovi Upravnog vijeća Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, i to dva člana koja se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za rad i dva člana koji se imenuju na prijedlog Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, s tim da će se preostali član Upravnog vijeća, kao predstavnik Zavoda, imenovati u što kraćem roku temeljem provedenog postupka. Novoimenovani članovi su Marina Kasunić Peris, Krunoslav Vidić, Admira Ribičić i Gordana Palajsa.
 
Razriješen je dosadašnji predsjednik Sanacijskog vijeća Opće bolnice Varaždin Nikica Daraboš te je Zoran Maravić imenovan novim predsjednikom Sanacijskog vijeća.
 
Također, Nikica Daraboš je razriješen, a Zoran Maravić imenovan na dužnost predsjednika Sanacijskog vijeća Županijske bolnice Čakovec.
 
Nova članica Upravnog vijeća Doma zdravlja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske je Višnja Grgurić-Štimac, a dosadašnja članica Jasna Čepin Bogović razriješena je.
 
Opozvan je dosadašnji zamjenik predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Dragan Korolija-Marinić te je Marijan Cesarik imenovan na tu dužnost, kao predstavnik Ministarstva zdravlja.
 
Radi isteka mandata, razriješena je i ponovo imenovana predsjednica Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje Mihaela Adamović Radolfi. Također su, radi isteka mandata,  razriješeni članovi Vera Šutalo, Sonja Pečar Karabaić, Blaženka Valentina Mandarić, Nijaz Karić, Jasenka Đenović i Igor Rukljač. Novoimenovani članovi su Nataša Lovrić, Jasna Tingle, Normela Krešić-Vrkljan, Lidija Sosa Šimenc, Nijaz Karić i Vladimira Brezak.
 
Kao predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Tanja Malinac imenovana je novom zamjenicom predstavnika Vlade u Zajedničkom povjerenstvu za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a dosadašnja zamjenica predstavnika Lidija Derdić razriješena je.
 
Dosadašnji članovi Povjerenstva za rješavanje po žalbama prema Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju Gordana Pavlić i Gezim Ramqaj razriješeni su i ponovo imenovani, a umjesto članice Zvonimire Antolin Patačko imenovana je Jasna Jurčević.
 
Novi član Skupštine Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. koji predstavlja Republiku Hrvatsku je Igor Rađenović.
 
Daglas Koraca imenovan je novim članom Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju koji je zamjenik ministra nadležnog za turizam po položaju. Dosadašnji član Ratomir Ivičić razriješen je te dužnosti.
 
Nadzornom odboru društva Narodne novine d.d. predlaže se imenovanje Svebora Mariona za člana Uprave navedenog Društva.
 
Isto tako, Nadzornom odboru društva Hrvatska elektroprivreda d.d. predlaže se imenovanje dva člana Uprave, Saše Dujmića i Tomislava Rosandića.
 
Nadzornom odboru društva Petrokemija d.d. predlaže se opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Dragana Marčinka i članova Karla Došena, Krešimira Kvaternika i Nenada Zečevića te se predlaže imenovanje Nenada Zečevića novim predsjednikom Uprave, a Tamare Pernar, Vladimira Fresla i Antonije Perošević-Galović novim članovima.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja