Priopćenje sa zatvorenog dijela 216. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 216. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, za sastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE-Energetika) koji će se održati 5. ožujka, Vijeća za okoliš (ENVI) koji će se održati 6. ožujka, Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja (EPSCO) koji će se održati 9. ožujka i Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati 10. ožujka 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Splitu u vezi upravnog spora radi nedonošenja odluke o žalbi te je Josipi Brodarić, višoj upravnoj savjetnici u Ministarstvu financija, dana ovlast za zastupanje u tom postupku.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora te su Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava odobrena sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Što s tiče kadrovskih pitanja, Luka Duvnjak razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište te je Jan Marinac imenovan novim članom.
 
Nova pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, za vještačenje, je Eos Martinac.
 
Radi isteka mandata u Hrvatski sabor su na donošenje upućeni prijedlozi za razrješenje dijela članova Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, i to Bojane Hribljan, Ljiljane Radobuljac, Dubravke Miljković, Nikole Pastuovića, Eli Pijace Plavšić, Vlade Prskala i Tomislava Reškovca. Za imenovanje novim članovima, na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, predloženi su Vlatka Domović, Goran Sučić, Viktorija Nevistić, Dalibor Sumpor, Josip Kličinović, Ana Štefanec i Marijan Šimeg.
 
Na osobni zahtjev razriješena je Gordana Simonović, članica Upravnog vijeća HINA-e te je u Hrvatski sabor na donošenje upućen prijedlog za imenovanje novog člana iz reda stručnjaka za medije, Vladimira Lulića, na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu.
 
I na kraju, privremena ravnateljica Zavoda za unaprjeđivanje zaštite na radu Ana Šijaković razriješena je te je na temelju provedenog javnog postupka po raspisanom javnom natječaju Vitomir Begović imenovan novim ravnateljem.
 

Pisane vijesti | Priopćenja