Priopćenje sa zatvorenog dijela 218. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 218. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara,  za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA) koji će se održati 12. i 13. ožujka,Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE-Promet) koji će se održati 13. ožujka, Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) koji će se održati 16. ožujka te Vijeća za opće poslove (GAC) koji će se održati 17. ožujka 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava (Narodne novine, broj 25/2014). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.
 
Dana je suglasnost za zastupanje pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.
 
Vlada je donijela odluke o zatvaranju Generalnog konzulata Republike Hrvatske i osnivanju Konzulata Republike Hrvatske, na čelu s počasnim konzulima. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.
 
Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Radi isteka mandata, u Hrvatski sabor upućen je na donošenje prijedlog o razrješenju Mladena Cerovca, člana Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Vijeća te se predlaže njegovo imenovanje predsjednikom Vijeća.
 
Izmjenom Odluke o ustrojavanju Službeničkog suda za državne službenike sustava izvršavanja kazne zatvora u Ministarstvu pravosuđa razrješuje se dosadašnja članica Službeničkog suda Koraljka Bumči, na osobni zahtjev, te se imenuje novi član Rafael Krešić.
 
Vlada je razriješila i imenovala dio supredsjedatelja i predstavnika Republike Hrvatske u mješovitim povjerenstvima Vlade Republike Hrvatske i Katoličke crkve, kao predstavnike nadležnih ministarstava.
 
Tako su Boris Lalovac i Ljubica Đukanović, dosadašnji supredsjedatelj kao predstavnik Ministarstva financija i predstavnica Ministarstva zdravlja u Mješovitom povjerenstvu Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje gospodarskih pitanja razriješeni te je novim supredsjedateljom imenovan Igor Rađenović, a predstavnicom Ministarstva zdravlja Tatjana Prenđa Trupec.
 
Što se tiče Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Katoličke crkve za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama, dosadašnji supredsjedatelj kao predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika je razriješen te je Roko Andričević imenovan na tu dužnost.
 
Razriješena je i Ljubica Đukanović, predstavnica Ministarstva zdravlja u Mješovitom povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske i crkava, odnosno vjerskih zajednica, za provedbu odredaba Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i odredaba Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa sklopljenih između Vlade Republike Hrvatske i crkava, odnosno vjerskih zajednica te je Tatjana Prenđa Trupec imenovana novom predstavnicom.
 
Razriješen je dio dosadašnjih članova Savjeta za nacionalne manjine, radi isteka mandata, s danom 27. ožujka 2015. godine te je na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, u novom mandatnom razdoblju, s danom 27. ožujka, imenovan dio novih članova iz reda osoba koje predlažu vijeća nacionalnih manjina i iz reda kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih pripadnika nacionalnih manjina koje predlažu manjinske udruge i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina.
 
Tako su dosadašnji članovi Savjeta za nacionalne manjine Nikola Mak i Bashkim Shehu razriješeni. Renata Trischler imenovana je novom članicom Savjeta na prijedlog Vijeća njemačke nacionalne manjine, a Suada Shahini imenovana je članicom kao predstavnica albanske nacionalne manjine. Ponovo su imenovani Darko Šonc, na prijedlog Vijeća slovenske, Marija Semenjuk Simeunović na prijedlog Vijeća ukrajinske, Angel Mitrevski na prijedlog Vijeća makedonske, Zvonko Kostelnik na prijedlog Vijeća rusinske i Branka Baksa na prijedlog Vijeća slovačke nacionalne manjine. Aleksandar Tolnauer imenovan je ponovo članom kao predstavnik  židovske, Veselko Ćakić srpske, Nives Rittig-Beljak austrijske te Radomir Pavićević kao predstavnik crnogorske nacionalne manjine.
 
Također radi isteka mandata, razriješen je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer te je ponovno imenovan na tu dužnost u novom mandatnom razdoblju, s danom 27. ožujka 2015. godine. Ponovo je imenovan i potpredsjednik Veselko Ćakić, a potpredsjednik Nikola Mak je razriješen te je Renata Trischler imenovana novom potpredsjednicom Savjeta za nacionalne manjine.
 
Ivančici Franjković ponovo je dana ovlast za obavljanje poslova zamjenika predstojnika Državnog ureda za središnju nabavu, do provedbe javnog natječaja za imenovanje zamjenika predstojnika navedenog Državnog ureda, a najduže na vrijeme od 6 mjeseci.
 

Pisane vijesti | Priopćenja