Priopćenje sa zatvorenog dijela 221. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 221. sjednice, Vlada Republike Hrvatske se očitovala o Zahtjevu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske dijela članka 75. stavka 5. u vezi s člancima 84.a i 127. te članka 127. Ovršnog zakona (Narodne novine, br. 112/2012, 25/2013 i 93/2014). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Zahtjev. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.
 
Također, Vlada se Ustavnom sudu očitovala i o Odluci u povodu Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru (Narodne novine, broj 25/2015). Naime, Hrvatski je sabor od Ustavnog suda zatražio da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavaka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za raspisivanje državnog referenduma na temelju zahtjeva Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma radi donošenja zakona o obavljanju pratećih i neosnovanih djelatnosti u javnom sektoru. Vlada smatra opravdanim to što je Hrvatski sabor navedenom Odlukom zatražio provjeru ustavnosti referendumskog pitanja, a Ustavnom sudu predlaže da ne prihvati zahtjev za raspisivanje referenduma. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.
 
Isto tako, Vlada se očitovala o Odluci u povodu Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju (Narodne novine, broj 25/2015). Naime, Hrvatski je sabor od Ustavnog suda zatražio da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavaka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za raspisivanje državnog referenduma na temelju Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a kojim se traži raspisivanje državnog referenduma radi donošenja Zakona o dopuni i izmjenama Zakona o cestama. Vlada smatra opravdanim to što je Hrvatski sabor navedenom Odlukom zatražio provjeru ustavnosti referendumskog pitanja, a Ustavnom sudu predlaže da ne prihvati zahtjev za raspisivanje referenduma. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.
 
Izmijenjena je Odluka o donošenju ustroja Obalne straže Republike Hrvatske. Na temelju članka 7. u vezi s člankom 6. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/2007 i 86/2012) ova točka označena je stupnjem tajnosti „tajno“ pa je stoga nije moguće objaviti.
 
Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava odobrena su sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Vlada je donijela Odluku o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske, na čelu s počasnim konzulom. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, dosadašnja pomoćnica ministra financija Žana Pedić razriješena je te je novim pomoćnikom ministra imenovan Boris Šuvak, koji je ujedno razriješen dužnosti ravnatelja Porezne uprave u Ministarstvu financija, radi odlaska na novu dužnost. Jasna Kropf imenovana je pomoćnicom ministra financija – ravnateljicom Porezne uprave.
 
U Hrvatski sabor upućen je na donošenje prijedlog za imenovanje Karmele Dešković članicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.
 
Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju Darko Banić imenovan je predstojnikom Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, na razdoblje od četiri godine, a istodobno je Boženi Butković povučeno ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika.
 
Razriješena je Ivana Goranić, dosadašnja zamjenica supredsjedateljice Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Novi zamjenik supredsjedateljice je Milan Bošnjak.
 

Pisane vijesti | Priopćenja