Priopćenje sa zatvorenog dijela 253. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 253. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanak Vijeća za okoliš (ENVI) koji će se održati 18. rujna 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 22. srpnja 2015. godine br. 2015/0295, u vezi s opasnim tvarima, kao i na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 22. srpnja 2015. godine br. 2015/0296, u vezi s razvrstavanjem, označivanjem i pakiranjem tvari i smjesa. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u vezi upravnog spora radi šutnje uprave.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora te su Uredu zastupnika odobrena sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ove točke u cijelosti.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.gov.hr.
 
Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima, pa su tako sukladno Uredbi o osnivanju Imunološkog zavoda (Narodne novine, broj 91/15), imenovani predsjednica Upravnog vijeća Imunološkog zavoda Gordana Mustač te članice Jasminka Hlupić i Kristina Hrgar.
 
U Hrvatski sabor je na donošenje upućen prijedlog o razrješenju članice Vijeća za elektroničke medije Alemke Lisinski, na osobni zahtjev.
 
Naposljetku, dosadašnji članovi Odbora za javni nadzor revizije Edita Čulinović-Herc i Ivan Čevizović razriješeni su te su novim članovima imenovani Andreja Hašček i Tomislav Jelinić.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja