Priopćenje sa zatvorenog dijela 258. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 258. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir – COMPET), koji će se održati 1. listopada, zatim Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača (EPSCO), u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje, socijalnu politiku i zdravstvo, koji će se održati 5. listopada i Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), koji će se održati 6. listopada 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je donijela Odluku o dodjeli na korištenje višenamjenskih autocisterni za vodu i brodica     za spašavanje s autoprikolicom za transport iz strateških robnih zaliha. S obzirom da je ova točka dnevnog reda klasificirana oznakom „vrlo tajno“ nismo u mogućnosti objaviti detalje ove Odluke, sukladno članku 9. stavku 4. i članku 11. stavku 2. Zakona o strateškim robnim zalihama (Narodne novine, broj 87/02).
 
Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u vezi upravnog spora radi šutnje uprave.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.gov.hr.
 
Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima.
 
Izmjenom Odluke o imenovanju predstavnika u hrvatsko-mađarsku Glavnu mješovitu komisiju razriješen je i ponovo imenovan predsjednik Komisije Vjekoslav Majić. Također su razriješeni članovi Ivan Kvaternik i Dijana Karaula, a novim članovima imenovani su Tanja Uštar i Tomislav Vidić, kao predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Dosadašnji članovi Službeničkog suda u Zagrebu Željko Pajalić, Nada Budimir, Davor Ljubanović i Vesna Pardon su razriješeni, a novim članovima imenovani su Marijan Vugić, Anita Markić, Dražen Ivanušec i Davorin Kajfeš.
 
Nenad Vukelić, dosadašnji član Službeničkog suda u Rijeci je razriješen, a Emir Merdić imenovan je novim članom.
 
Na osobni zahtjev, razriješena je članica Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Tanja Djaković.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja