Priopćenje sa zatvorenog dijela 267. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 267. sjednice, Vlada Republike Hrvatske verificirala je stajališta za sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), koji se održao 23. i 24. studenoga 2015. godine.
 
Također, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE), u formatu ministara energetike, koji će se održati 26. studenoga, zatim Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC - Trade), koji će se održati 27. studenoga i Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir - COMPET), koji će se održati 30. studenoga i 1. prosinca 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Nadalje, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić imenovana je za zastupnicu Republike Hrvatske u postupku pred Sudom Europske unije u predmetu C-484/15, a povodom Zahtjeva koji je Sudu Europske unije uputio Općinski sud u Novom Zagrebu, Stalna služba u Samoboru, za donošenje odluke o prethodnom pitanju.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, radi odlaska na novu dužnost razriješena je glavna tajnica Vlade Republike Hrvatske Marica Matković.
 
Na osobni zahtjev razriješen je zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Nikola Gaće te je državnom službeniku Petru Vitasu dana ovlast za obavljanje poslova zamjenika ravnatelja, do provedbe javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci.
 
Također, Nikola Gaće razriješen je dužnosti načelnika Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Priopćenja