Priopćenje sa zatvorenog dijela 271. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 271. sjednice, Vlada Republike Hrvatske verificirala je stajališta za sastanak Vijeća za okoliš (ENVI), koji se održao 16. prosinca 2015.godine. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Također, verificiran je odgovor na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 23. listopada 2015. godine br. 2015/2160, u vezi s otpadom, kao i odgovor na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 23. listopada 2015. godine br. 2015/2107, u vezi s vozačkim dozvolama. Odgovor koji je Vlada utvrdila je proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Vlada je utvrdila Pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije broj C-484/15. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda, javno se ne objavljuje.
 
Donesena je Odluka o davanju suglasnosti glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskih rješenja sporova. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Također, imenovana je Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, za zastupnicu Republike Hrvatske u postupcima pred Sudom Europske unije u spojenim predmetima C-511/15 i C-512/15 te u predmetu C-551/15.
 
I na kraju, dana je suglasnost za otvaranje Ureda u Zagrebu. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješena je pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Helga Bubanović Devčić, na osobni zahtjev.
 
Također na osobni zahtjev, razriješena je pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić.
 
Marina Kasunić Peris, dosadašnja pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava, isto je tako razriješena dužnosti.
 
Zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Alen Čičak razriješen je na osobni zahtjev, s danom 31. siječnja 2016. godine, a glavni tajnik navedenog Ureda, Branko Vignjević, s danom 31. prosinca 2015. godine, radi odlaska u mirovinu, također je razriješen.
 
Diana Pleština, na osobni zahtjev i radi odlaska u mirovinu, razriješena je dužnosti ravnateljice Ureda za razminiranje, te je dana ovlast državnom službeniku Hrvoju Debaču za obavljanje poslova ravnatelja Ureda, do provedbe javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci, s danom 1. siječnja 2016. godine.
 
Ponovo je dano ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika ureda državne uprave u županijama, do provedbe javnog natječaja, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, osobama koje je Vlada Republike Hrvatske ovlastila za obavljanje navedenih poslova, a ističe im rok od šest mjeseci. S danom 4. siječnja 2016. godine, ovlast za obavljanje poslova predstojnika državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji dana je Editi Grubišić, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Branki Saks i u Splitsko-dalmatinskoj županiji Veljanu Radojkoviću.
 
Radi odlaska na novu dužnost, razriješen je Krešo Glavač, dosadašnji ravnatelj Ureda Koordinacije za vanjsku i europsku politiku-tajnik, s danom 31. prosinca 2015. godine.
 

Pisane vijesti | Priopćenja